Neçirvan Barzani: Dr. Necmeddin Kerim Kerkük’e aşıktı

Erbil (Rûdaw) – Başkan Neçirvan Barzani, “Dr. Necmeddin Kerim etnik köken farketmeksizin gönülden Kerkük'e hizmet etti. Kerkük ve Kerkükler için çalışmaktan asla yorulmadı” dedi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, eski Kerkük valisi Dr. Necmedin Kerim için Erbil Uluslararası Havalimanı'nda düzenlenen törene katıldı.

Törende, Kürdistan Bölgesi hükümetinden üst düzey yetkililer, parti temsilcileri ve Kerim’in ailesi ile yakınları hazır bulundu.

Necmeddin Kerim’in anısına bir konuşma yapan Neçirvan Barzani, Kerim’in Kürdistan özgürlük mücadelesine ömrünü adayan başarılı bir kişilik olduğunu ve onurlu yaşadığını söyledi.

Barzani, “Dr. Kerim, cesur ve korkusuz bir isandı. Kerkük ve Germiyan’dan miras aldığı bir cesarete sahipti. Onu hayatı ve kariyeri boyunca tarihi görevler almaya iten de bu cesaretiydi” dedi.

Dr. Necmeddin Kerim’in tıp fakültesini tamamlamadan çok önce Kürdistan Öğrenciler Birliği'ne üye olduğunu, mezun olduktan sonra tereddüt etmeden Peşmerge olduğunu ve 1961’deki Eylül Devrimi'ne katılarak doktor olarak hizmet verdiğini hatırlatan Barzani, “Kısa bir süre sonra Devrim lideri Mustafa Barzani'nin güvenini kazanmayı başardı. Ardından 1976’daki Mayıs Devrimi hazırlıklarına katıldı. Mustafa Barzani hastalanınca onunla özel doktoru olarak Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti” diye konuştu.

Dr. Necmeddin Kerim’in ABD’de tıp alanında yüksek öğrenimini tamamladığını ve bu süre zarfında Kürt davası için çalıştığını anlatan Barzani, 2009’da Kürdistan'a döndüğinde de Kürdistan Yurtseverler Birliği politbüro üyeliğine seçildiğini söyledi.

Neçirvan Barzani sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dr. Kerim Kerkük'e aşıktı. Sık sık, Kerkük'ün kalbi olduğunu söylerdi. Nisan 2011'de Kerkük valisi olarak göreve geldiğinde, onun liderliğinde Kerkük’te hizmet projeleri adına büyük bir patlama yaşandı. Yaklaşık 600 okul inşa edildi. 30'a yakın hastane ve sağlık merkezi inşa edildi. Kerkük merkezindeki yolların yüzde 70'i yeniden onarıldı. Azadi Hastanesi baştan aşağı yenilendi ve Hawice ilçesine büyük modern bir hastane inşa edildi. Süleymaniye-Kerkük-Bağdat yolları yeniden yapıldı, Kerkük-Erbil yolu tekrar çift şeritli olacak şekilde inşa edildi ve Kasacey Barajı inşa edildi.

Dr. Necmeddin Kerim, etnik kökene bakılmaksızın Kerkük'teki tüm topluluklara hizmet etti. Aynı zamanda Kerkük'ün Irak'la olan anlaşmazlıkların temeli olduğunu biliyordu ve bu yüzden Başkan Mesud Barzani ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile yakın koordinasyon içinde en üst düzeyde, özveriyle çözüm için çalıştı.”

Bu vesile ile Kerkük ve tartışmalı bölgeler sorununun barışçıl bir şekilde, diyalogla ve Irak anayasasına uygun şelilde çözülmesi gerektiğini belirten Barzani, “Bu sorun ne kadar ertelenirse o kadar karmaşık hale gelir. Sorunların çözümü için bir kez daha anayasaya dayalı müzakerelerin gerçekleştirilmesi çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Barzani, Kerim’in ardından başarılarla dolu bir hayat bıraktığını belirterek ailesine, Kerkük halkına ve tüm Kürdistan halkına başsağlığı diledi.

Başkan Barzani ayrıca Kerim’in vasiyeti gereği geçici olarak Erbil'de toprağa verileceğini ve daha sonra Kerkük'e görtürüleceğini söyledi.

Törenin ardından Dr. Necmeddin Kerim’in naaşı geçici olarak Erbil’in Pirmam kasabasında toprağa verildi.

Necmeddin Kerim kimdir

Necmeddin Kerim 1949’da Kerkük'te dünyaya geldi.

İlk ve ortaokul eğitimini Kerkük'te tamamlayan Kerim, ortaöğreniminden sonra Musul Tıp Kolejinde’nden mezun oldu.

1971’de Kürt Öğrenci Birliği liderliğine katıldı ve 1972'de Peşmerge'ye katılarak üniversitede siyasete girdi.

Necmeddin Kerim, 1976’da ölümsüz Kürt lider Mele Mustafa Barzani hastalandığında, özel doktoru olarak onunla Washington’a gitti.

George Washington Üniversitesi'nde nöroşirurji eğitimini tamamladı ve Washington bölgesinde kendi tıp alanında çalışmaya başladı.

1988’de ABD’de Kürt Ulusal Kongresi’ni kurdu ve 1999’a kadar da bu kurumun başkanlığını yaptı.

Amerika’nın Sesi Radyosu Kürtçe servisinin kurulmasında rol oynadı. 

2009’da Güney Kürdistan’a dönen Kerim, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) 3’üncü Olağan Kongresi’nde politburo üyeliğine seçildi.

2014’te Irak’taki seçimlerde “Kürdistan Listesi Başkanı” olarak yer aldı.

29 Mart 2011 tarihinde Kerkük Valiliği'ne seçilen Necmeddin Kerim, 2011 ile 2017 yılları arasında Kerkük Valiliği görevini üstlendi.

Kerkük’te Kürdistan Bağımsızlık Referandumu’nun gerçekleştirilmesinde önemli rol üstlendi.