‘Kürdistan Bölgesi'nde okuma-yazma bilmeyenlerin oranı yüzde 16’

Erbil (Rûdaw) -  Kürdistan Bölgesi Hükümeti Uluslararası Raporlardan Sorumlu Koordinatörü Dindar Zebari, Kürdistan Bölgesi'nde son iki yılda 30 binden fazla öğrencinin tekrardan okula döndüğünü belirtti. Zebari tarihi mekanların korunması amacıyla 41 proje hayata geçirildiğini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Dindar Zebari, 2018 yılında Kürdistan Bölgesi’nde okuma-yazma bilmeyenlerin oranının yüzde 24 olduğunu belirterek, “Sayın Başbakanın çaba ve destekleri sayesinde bu oran yüzde 16’ya kadar düşürüldü. Uluslararası standartlara göre bu olumlu bir adım” dedi.

Zebari, 2022-2024 yılları arasında eğitimden kopan 30 binden fazla öğrencinin de okula geri döndüğünü dile getirdi.

Kürdistan Bölgesi Hükümetinin yolsuzlukla mücadele konusunda uyguladığı plana da değinen Dindar Zebari, hükümetin şeffaflığı sağlama ve yolsuzlukla mücadeleye yönelik kapsamlı bir plan olan 2021-2025 Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Stratejisini onayladığını hatırlattı.

Tarihi eserlerin korunması ve tescillenmesi konusunda da önemli adımlar atıldığını vurgulayan Dindar Zebari, “Tarihi eserlerin korunması ve geliştirilmesine yönelik 41 proje hayata geçirdik. 2023 yılında 3.200 anıt tescillendi, 69 anıt restore edildi. Laleş türbesinin restorasyonuna ek olarak Ezidilerin kutsal mekânlarının restorasyonuna yönelik 13 projenin daha hayata geçirilmesi planlanıyor” diye konuştu.