Urfa’da binlerce yıllık mağaralarda hayvancılık yapılıyor
Urfa (Rûdaw) - Urfa’da binlerce yıl önce yerleşim yeri olarak kullanılan mağaralar bugün hayvancılık için kullanılıyor.
Urfa’da daha önceleri insanların yaşam alanı olarak kullandığı doğal mağaralar, son yıllarda hayvancılık için kullanılmaya başlandı.
Rûdaw’a konuşan çiftçi Müslüm Yaşar, “Babamız bu işi yapıyordu biz de yapıyoruz. Bu mağaralar kışın sıcak yazın ise serin oluyor. Hayvancılık için çok elverişli. Damları saç olan ahırlardaki hayvanlar sıcaktan kötü etkileniyor” dedi.
Urfa kent merkezindeki Yakubiye Mahallesi’nde yaklaşık 150 doğal ve sonradan yapılmış mağara bulunuyor. Çiftçiler hazine mülkü olan arazileri yıllık olarak kiralayarak hayvancılık için kullanıyor.
Çiftçi Ali Aslan, “Mağaralar kayadan oluştuğu için hayvanlar için çok iyi. Normal ahırlar ya da üstü Baraka olan ahırlar gibi değil. Hayvanlar mağaralarda olumsuz etkilenmiyor. Yemlerini yiyip, sularını içerek dinleniyorlar. Bu da daha etli olmalarını sağlıyor” ifadelerini kullandı.
Mehmet Tatlı ise, “Mağaralar taşlar kesilerek yapılmış ve kesilen taşlarla Urfa’nın tarihi evleri yapılmış. Bu taşlar başka şehirlere de gönderilmiş. Bu mağaralar doğal olarak ortaya çıkmış. Çiftlik kuracak gücü olmayanlar çok rahat bir şekilde bu mağaralarda hayvancılık yapabilir” diye konuştu.
Urfa’daki mağaraların bir kısmı da turizm sektöründe kullanılmak üzere lokanta, restorant ve kafeye dönüştürülmüş.