BİR İLK - Kürdistan'da mucize ağaç!

Süleymaniye (Rûdaw) - Mucize ağaç olarak adlandırılan Moringa Oleifera ilk defa Güney Kürdistan'ın Süleymaniye ilinde yetiştiriliyor.

 

Moringa Oleifera'nın tohumundan köküne, sapına kadar her parçasından yararlanılmaktadır.

 

Bu bitkinin bu adla adlandırılmasının sebebi belki de hemen hemen her parçasının ayrı bir değerinin olmasıdır.

 

Süleymaniye Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Cemal Said, ilk defa Moringa ağıcını Kürdistan'a getirerek, Karadağ ilçesinde bir tarlada yetiştirmeye başladı.

 

Genetik mühendislikte 4 lisans, 1 yüksek lisans ve 2 doktorası olan Dr. Cemal Rûdaw'a konuştu.

 

30 yıl İsveç ve Almanya'da yaşadıktan sonra 2008'de Güney Kürdistan'a dönen Dr. Cemal, şunları söyledi:

 

“1991'de doktora tezimi hazırlarken Tayland'da bu bitkiyi tanıdım. Ancak o zaman Almanya'da ikamet ediyordum ve bitki üzerinde araştırma yapmaya fırsat bulamadım. Kürdistan'a dönünce bitkiyi araştırmaya başladım.”

 

Dr. Cemal, Güney Kürdistan'ın çevresine uygun Moringa ağacını bulmak için, Singapur, Malezya, Tayland, Maldif Adası, Srilanka ve Küba'ye giderek toplamda 6 çeşit tohum getirdiğini ifade etti.

 

Kürdistan'ın iklimi ağıcın yetiştiği ülkelerden fakrlı olduğuna dikkat çeken Dr. Cemal Said, “3 yıllık bir araştırma sonucu bölgenin iklimine uygun 2 çeşit tohumu tespit ettim” diye konuştu.

 

Süleymaniye Üniversitesi öğretim görevlisi, “İlk defa 40 tohumla başladım, ikinci yılda 100 tohum ektim geçen yılda 2 bin daha ekledim. Toplamda bin 500 Moringa Oleifera ağaç yetiştiriyoruz” diye belirtti.

 

Moringa'nın 360'tan fazla hastalık için ilaç olarak kullanıldığını vurgulayan Kürt bilim adamı, “Kuruttuğum ağacın yapraklarında şimdiye kadar 85 bin hap kapsülünü yaptık. 460 kişiye bedava 80 bin kapsül verdik” ifadesini kulandı.

 

Sıcak havaya ve susuzluğa karşı dayanıklı olan ağaç, soğuk iklimde yetişmiyor.

 

Rûdaw'a konuşan Eczacı Dr. Koçer İsmail, araştırmalarda ağacın 300'dan fazla farklı hastalığa ilaç olarak kullanıldığını ifade ederek, “Moringa, bir sebze olarak hem çiğ hemde pişirilmiş bir şekilde veya yağını tüketilebilir” dedi.

 

Erbil Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığı Araştırmalar Müdürü Maksud Halid, ağac üzerine araştırma yaptıklarını aktararak, “Diyabet, kalp, kanser, kemik, deri, hastalıklarının yanısıra, iltihaplaşma, kilo vermek, cinsellik gücünü arttırmak gibi birçok faydaları var” diye konuştu.

 

Moringa Merkezi

 

Tarım Bakanlığı Dr. Cemal'in Süleymaniye'de bir Moringa Merkezi'nin kurulmasına onay verdi.

 

Rûdaw'a konuşan Tarım Bakanlığı Süleymaniye Araştırmalar Müdürü Zana Muhammed, Dr. Cemal'in araştırmalarını desteklediklerini ifade ederek, “Araştırmaların yapıldığı bölgede Moringa ağaçları için bir arazi tahsis ettik” diye konuştu.

 

Moringa nerede kullanılır?

 

Tohumları Malezya’da fıstık olarak yenilir ,kalınlaşmış kökleri yabanturbu gibi yenilebilir.

 

Aşırı derecede besleyici olan yaprakları yeşillik olarak, salatalarda, sebze yemeklerinde yenilebilir.

 

Mucize ağıcın yaprakları aynı ağırlıktaki portakalın 7 misli C vitamini, sütün 4 misli kalsiyum, havucun 4 misli A vitamini, sütün iki misli protein ve muzun 3 misli potasyum içerir.

 

Nerede yetişiyor?

 

Ana vatanı olan Himalaya eteklerindeki Kuzey Hindistan bölgeleri olan Moringa, cinsinin en çok yetiştirilen ve bilinen türüdür.

 

Sonrasında ise Endonezya, Srilanka, Malezya, Filipinler, Meksika, Güney Amerika, Orta Amerika olmak üzere dünyanın pek çok bölgesine kültür türleri gönderilerek yetiştirilmeye başlanmıştır.