Rojhılatlı partiden üyelerinin İran'a teslim edilmesine kınama

Erbil (Rûdaw) – Rojhılatlı Kürt partisi HDK-İ bir üyelerinin Süleymaniye Asayişi tarafından İran’a teslim edilmesini kınadı. HDK-İ açıklamasında, “Behzad Xesrewi, annesi ve kız kardeşiyle birlikte 10 yıldan uzun süredir Süleymaniye'de yaşamaktaydı. Süleymaniye Asayişinin açıklamasının aksine, bu şehirde yasal olarak ikamet etmekteydi” denildi.

Süleymaniye merkezli asayiş güçleri Cuma günü, Kürdistan Bölgesi’nde geçerli oturumu ve resmi izni olmadığı iddiasıyla Rojhılatlı bir Kürdü "kendi talebi” üzerine İran'a iade edildiğini açıkladı.

Asayişten yapılan açıklamada, "Geçtiğimiz hafta Süleymaniye Asayişi tarafından misafir veya oturum izni olmayan için tutuklanan daha sonra yapılan soruşturmalar ardından Behzad Xesrewi'nin siyasetle ilgilenmediği sonucunda varıldığı" ifadelerine yer verildi.

Asayişe göre Xasrewi, gönüllü olarak İran’a dönmeyi kabul eden yasal prosedürü imzaladı ve gönüllü olarak İran'a döndü.

HDK-İ: Asayişin açıklamasının aksine oturum izni vardı

Kürdistan Demokrat Partisi İran (HDK-İ) Cumartesi günü, bir üyelerinin Süleymaniye asayiş güçleri tarafından İran yetkililerine "teslim edildiğini" açıkladı. HDK-İ, asayişin üyelerinin “oturum izni” bulunmadığı ve  “gönüllü” olarak  İran'a döndüğünü iddialarını reddetti.

Açıklamaya göre, üyeleri olan Xesrewi son iki hafta içinde Süleymaniye'de gözaltına alındı ve birkaç gün gözaltında tutulduktan sonra, Süleymaniye'deki İstihbarat Müdürlüğü tarafından İran’a teslim edildi.

HDK-İ, Xesrewi'nin "İran istihbaratına teslim edilmeden önce iki kez gözaltına alındığını" ve üyelerinin annesi ve kız kardeşiyle birlikte on yıldır Süleymaniye'de yasal olarak ikamet ettiğini, ayrıca Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı (UNHCR) tarafından kendisine uluslararası koruma sağlayan bir sertifikaya sahip olduğunu belirtti.

Rojhılatlı  Kürt partisi açıklamasında, üyelerinin teslim edilmesini "kınadığını" ve Süleymaniye yetkililerinin Xesrewi'nin ikametiyle ilgili bir sorun yaşanması durumunda Tahran'a teslim etmek yerine bu konuda yasal yollara başvurması gerektiği vurgulandı.

Rudaw İngilizce servisi, Xesrewi'nin HDK-İ üyeliğini, UNHCR Bireysel Koruma Sertifikasını ve bu yılın Aralık ayında sona erecek olan Kürdistan Bölgesi ikamet kartını var olduğunu teyit etti.

Hengaw: Gözaltında işkence gördü

Norveç merkezli Hengaw İnsan Hakları Örgütü, Perşembe günü 35 yaşındaki Xesrewi'nin HDK-İ üyesi olduğunu ve engelli olduğunu, ayrıca sosyal medya üzerinden Rojhılatlı parti liderlerinin fotoğraflarını paylaştığı için Süleymaniye’de gözaltına alındığını bildirdi.

Hengaw, Rojhılat’ın Saqiz kenti nüfusuna kayıtlı olduğunu duyurduğu Behzad Xesrewi'nin Süleymaniye Asayişi tarafından gözaltında "şiddetli bir şekilde işkence gördükten sonra" İran yetkililerine teslim edildiği kaydetti.

Haklar grubunun raporuna göre, İran istihbaratı, Xosrewi'nin kardeşiyle Pazar günü iletişime geçerek gözaltına alındığını bildirdi.

Öte yandan Hengaw, asayişin Xesrewi'nin annesi ve kız kardeşine Süleymaniye'den on gün içinde ayrılmaları konusunda  süre verdi.

Rûdaw, Hengaw'ın iddialarını henüz bağımsız olarak doğrulayamamıştır.

Irak ile İran arasında imzalanan güvenlik anlaşması

Kürdistan Bölgesi'nde çoğunluğu siyasi partilere mensup 12 bine yakın Rojhılatlı mülteci bulunuyor. Irak ile İran arasında yapılan güvenlik anlaşması sonrasında Rojhılat partilerinin Kürdistan Bölgesi'ndeki faaliyetleri sınırlandırıldı ve kampları kapatıldı.

19 Mart 2023 tarihinde Irak ve İran, Bağdat'ta Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Araci ve dönemin İran Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Şemhani’nin katılımıyla ortak bir güvenlik zaptı imzaladı. Mutabakatta iki ülke arasındaki ortak sınırın korunması için güvenlik koordinasyonunu öne çıkaran maddeler yer alıyor.

Irak hükümeti sözcüsü Basem Awadi 28 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, "Irak, silahlı grupların sızmasını önlemek, aranan kişileri teslim etmek, silahsızlandırmak ve askeri üsleri kaldırmak için İran'la bir anlaşma imzaladı ve yükümlülüklerini yerine getirdi" dedi.