İngiliz üniversitesi açılışında konuşan Başbakan: Yükseköğrenimin iyileştirilmesinde önemli etkisi olacak

3 saat önce
Etiketler Başbakan Mesrur Barzani İngiliz üniversitesi Erbil Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başbakan Mesrur Barzani, bugün Erbil’de Uluslararası İngiliz Üniversitesinin açılışında yaptığı konuşmada "Bu adımın Kürdistan Bölgesi'ndeki yükseköğrenim düzeyinin iyileştirilmesinde önemli bir etkisi olacaktır" dedi.

Bugün Erbil’de Uluslararası İngiliz Üniversitesinin açılışına katılan Başbakan Mesrur Barzani törende bir konuşma yaptı. Başbakan, "Bu üniversitenin açılışı, zengin bir deneyime sahip İngiliz üniversitesinin eğitim sisteminin Kürdistan Bölgesi ile paylaşmasının kapısını aralıyor" dedi.

"Bu adım, Kürdistan Bölgesi'nde yükseköğrenim seviyesinin iyileştirilmesi üzerinde önemli bir etkiye sahip olacak" diyen Mesrur Barzani sözlerini şöyle sürdürdü:

"İngiliz üniversitelerinin iyi deneyimleri var"

"Aynı zamanda Kürdistan Bölgesi ile İngiltere arasında kültürel, bilimsel ve ekonomik alanlardaki ilişkilerin geliştirilmesi ve genişletilmesi için daha elverişli bir ortam sağlayacaktır. Gelecekte üniversitelerimiz bizimle iş birliği yaparak, tarım, sanayi, ekonomi, su, çevre, iklim gibi alanlarda ortak araştırmaların yapılması için uluslararası üniversiteler ve bilim merkezleriyle çalışmalı. İngiliz üniversitelerinin bu konuda çok iyi deneyimleri var. Bu üniversite çeşitli alanlarda ilerlemek için daha iyi bir köprü kurabilir."

Kürdistan Bölgesinin bilimsel araştırmalara özel önem verdiğini dile getiren Başbakan "Bilimsel araştırmaların geleceğe yönelik plan ve programlarımızı belirleme vizyonumuza büyük etkisi olacaktır" şeklinde konuştu. 

"Gençlere yatırım yapmanın bir yolu da akademik eğitimdir"

Kürdistan Bölgesi Başbakanı konuşmasının devamında şunları dile getirdi:

"Araştırmanın, bilginin ve doğru verinin bulunmadığı birçok alanda eksikliklerin olduğunu hissettim, bu nedenle üniversitelerimizin bu alanda bize yardımcı olması, yabancı üniversiteler ve ileri bilim merkezleriyle ortak işbirliklerinin temelini atması gerekiyor.

Gençlere ve onların yeteneklerine yatırım yapmanın yollarından biri onları bilimsel ve akademik açıdan eğitmektir. Dolayısıyla üst düzey bir üniversitenin açılmasıyla birlikte daha parlak bir geleceğe dair umutlarımız artacaktır.

Bu üniversitenin uzman ve nitelikli uzman yetiştirme alanında etki yaratacağına ve bu üniversitenin mezunlarının ülkenin refah ve kalkınma sürecinde rol ve konumlarını bulacaklarına inanıyorum.

Umarım tüm üniversitelerimiz ve akademik merkezlerimiz çevresel sorunlara çözüm bulma konusunda üzerlerine düşen rolü ve sorumluluğu yerine getirirler. Umarım bu üniversitedeki sevgili öğrencilerimiz ve diğer tüm üniversitelerimiz bu üniversitelerin sağladığı fırsatlardan her zaman faydalanırlar."

Üniversitenin temeli 8 Aralık 2022'de Başbakan tarafından atıldı.

Törende 800 bin ila 1 milyon metreküp kapasiteli göletin temeli atıldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw Grafik

Irak ile Kürdistan Bölgesi yetkilileri arasında üst düzey görüşme

Irak Başbakanlığında ekonomiden sorumlu bakanların yer aldığı heyet Kürdistan Bölgesi hükümet yetkilileriyle başkent Erbil’de toplandı. Görüşmelerde Erbil ile Bağdat arasındaki birçok husus ele alındı.