KYB'li Mele Bextiyar'dan Bafıl Talabani'ye: Ne tarihi bilgiye sahipsin, ne Kürtçen iyi

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) eski Yüksek Meclisi Üyesi Mele Bextiyar, KYB Başkanı Bafıl Talabani’nin talimatıyla Çawdêr Aydınlar Kurumu’na el konulmasına sert tepki göstererek, “Ne tarihi bilgiye sahipsin, ne Kürtçen iyi. Bu yaklaşımla başkan olamazsın" dedi.

KYB Lideri Bafıl Talabani’nin talimatıyla dün komando birlikleri Mele Bextiyar’ın kontrolündeki Çawdêr Aydınlar Kurumu’na baskın düzenleyerek el konuldu.

Çawdêr’e yapılan baskınla ilgili Bafıl Talabani’yi sert bir dille eleştiren Mele Bextiyar, “Şimdi gelip buraya otursunlar, herkesten önce başkanları gelip şuraya otursa, KYB’nin tarihiyle ilgili 50 soru soracağım bir tanesine dahi yanıt verirse ne derse onu yapacağım. Ne diyorsa ben onu yapacağım. Nasıl olacak? Ne Tarihi bilgiye sahipsin, ne Kürtçen iyi, ne şehitleri tanıyorsun, ne egemenlikleri biliyorsun. Babanın dahi nasıl düşündüğünü bilmiyorsun! Babanın başından neler geçtiğini dahi bilmiyorsun. Başına geldiği felaketleri nasıl atlatmış onu bilmiyorsun” dedi.

Bafıl Talabani’ye “Ne edebiyattan anlarsın ne de yaratıcılıktan” diyen Mele Bextiyar, “Bunların hiçbirini bilmiyorsun, nasıl olur da bunların hiçbirini ciddiye almadan bunları hesaba katmadan komando birlikleri Çawder’in üzerine salıyorsun. Çawder şu anda kadar 26 festivale ev sahipliği yapmış, Kürdistan aydınlar kervanına 300 yazar katmıştır. 300 şair, yazar, hikaye yazarı, araştırmacı. Sen ne festivalden anlarsın, ne edebiyattan. Ne inovasyon bilirsin. Ne Kürdistan’ın Rojhılat’ını bilirsin ne de Rojava’sını. Ne yazar nedir bilirsin ne de yaratıcılığı” diye konuştu.

Bu tür anti demokratik girişimlerin ileride daha büyük felaketlere neden olacağını belirten Mele Bextiyar şunları söyledi:

“Bir sürü sahte hesap üzerinden insanlara küfür ediliyor, iftira atılıyor. Bu tür eylemlerle siyasetçi olamazsın, başkan olamazsın. Asla olamazsın, katiyen olamaz bunu bilmenizi istiyorum. Şu anda burada oturuyoruz, tarihi kayda geçecek. Bu tür bir politikayla bu tür yaklaşımla daha büyük felaketler yaşanacak. Bizim yaşadıklarımız gelecekte yaşanacak felaketlerin yanında hiç kalır. Eğer bu yaklaşımdan dönülmezse.”

Ne olmuştu?

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Yüksek Meclisi Eski Üyesi Mele Bahtiyar’ın sahibi olduğu ve yönettiği kuruma el konuldu.

Kurumda bulunan personeller uzaklaştırıldı ve Süleymaniye’deki güvenlik güçlerinin kuruma ait tüm mal varlığına el koyduğu duyuruldu.

Çawdêr Aydınlar Kurumu, konuya dair bir açıklama yayınladı ve “Bizler Çawdêr Aydınlar Kurumu bu kararı şiddetle protesto ediyor” dedi.

Açıklamada söz konusu girişim “yazma, görme ve vicdan özgürlüğüne karşı tehlikeli bir adım” nitelendirildi.

"Kuruma başka yer tahsis edilecek"

Öte yandan KYB Mali Bürosu ise yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Çawdêr Aydınlar Kurumu şu anda KYB’nin kontrolü altında bulunmaktadır ve tüm ihtiyaçları KYB Mali Bürosu’nca karşılanmaktadır. Öte yandan kurum sorumlusu artık bir KYB üyesi değildir.

Çawdêr Aydınlar Kurumu, örgütlenme çalışmaları için kullanılacak olup Süleymaniye’nin gelişmesi ve halkına hizmet etmek adına kurum için başka bir yer tahsis edilecektir.”

Mele Bahtiyar, KYB’nin 2023 yılında gerçekleşen kongresine katılmamıştı.

Bafıl Talabani’nin başkan seçildiği kongreye dair o dönem Rûdaw’a konuşan Bahtiyar, “İki sene önce KYB’nin 4’üncü kongresinde KYB’nin özgürlük değerlerinden uzaklaştığını hissetmiştim. Aynı zamanda KYB yavaş yavaş gençlik ruhundan ve özgürlükten mahrum kalıyor” dedi.