Kerkük-Topzava’daki Kürt ve Türkmen çiftçilerden Rûdaw’a teşekkür

07-09-2023
Etiketler Topzava Kerkük Kürdistan Bölgesi Rûdaw Medya Grubu Kürt çiftçiler Türkmenler
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kerkük'ün Topzava köyündeki Kürt ve Türkmen çiftçiler, bölgedeki sorunları ele aldığı için Rûdaw'a teşekkür etti.

Kerkük'ün güneyindeki tek Kürdistani bölge olan Topzava'da Irak ordusu, yakın zamanda köyün topraklarına el koymaya çalışmıştı. Irak ordusunun şimdi de yerleşmek üzere eski askeri üsleri incelediği bidlirildi.

Rûdaw, bölgede meydana gelen olayları profesyonelce aktararak çiftçilerin ve köy sakinlerinin sesini ilgili makam ve yetkililere aktardı.

Kürt ve Türkmen çiftçiler, Kerkük'te bulunan Rûdaw muhabiri Hardi Muhammed aracılığıyla Rûdaw'a teşekkürlerini iletti.

Kürtler, Topzava'ya götürüldü

Kürt halkının Enfal'i, Baas rejimi tarafından sekiz aşamada gerçekleştirildi.

Kürdistan'ın farklı yerlerinden Kürtler Topzava'ya götürüldü. Orada kadın ve çocuklar Dubz’e, orada da Tikrit’e götürüldü. Yaşlılar ise Nugra Salman’a, gençler ise Samawa ve Arar çöllerine götürüldü.

1987 yılında Baas rejimi Topzava’da askeri üs inşa ederek köylüleri sürgün etti.

2003'ten sonra köy sakinleri geri döndü.

Son 10 gün içerisinde Rûdaw muhabirleri köyü iki kez ziyaret etmiş, köydeki Kürt ve Türkmenlerin sorunlarını yayınlayıp aktarmıştı.

Irak ordusu köydeki araziye el koymayı planlıyor

Irak ordusu, Savunma Bakanlığına ait olduğu gerekçesiyle 4 bin dönümden fazla araziye el koymayı planlıyor.

Topzava köyü sakinleri, arazilerinin 1986 yılında Araplaştırma ve yer değiştirme kapsamında ellerinden alınıp bakanlıklara devredildiğini söylüyor ancak bu arazilerin tamamı 140’ıncı Madde kapsamında ve devletin bunlara el koyma yetkisi yok.

Rûdaw’a konuşan köy sakinlerinden Satih Nasih, “Burası Kürt toprağı olduğu için buraya el koymayı hedeflediler. Kekük’ün aşağısındaki tek Kürt köyü olduğundan burayı da Araplaştırmak istiyorlar. Bunda başarılı olurlarsa bu, Kerkük tarihinin en büyük Araplaştırma süreci olacak” şeklinde konuşmuştu.

Çiftçi Birîske Nasih ise amacın Kürtleri yerinden etmek olduğunu ifade ederek “Kürtlerin burada yaşamasını hazmedemiyorlar. Eğer amaç Kürtler değilse neden çevredeki Arap ve Türkmenlere dokunmuyorlar?” ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli