Neçirvan Barzani AB Yüksek Temsilcisi Borrell ile bir araya geldi

07-09-2021
Etiketler Neçirvan Barzani Josep Borrell Avrupa Birliği Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başkan Neçirvan Barzani, Erbil’de bulunan AB Yüksek Temsilcisi Borrell ile bir araya geldi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Bağdat ziyaretinin ardından Erbil’e geldi.

Erbil’de Kürdistan Dış İlişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi tarafından karşılanan Borrell ilk olarak Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile görüştü.

Josep Borrell’in önümüzdeki saatlerde Başkan Mesud Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile de bir araya gelmesi bekleniyor.

AB-Erbil ilişkileri ve Borrell’in çantasındaki dosyalar

Josep Borrell'in beraberinde getireceği çok sayıda dosya var. Bunlardan Kürdistan Bölgesi ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkiler, güvenlik ve terör, göç ve mülteciler, seçimler en öne çıkan konular.

Kürdistan Bölgesel Hükümeti Avrupa Birliği Temsilcisi Dilawer Ajgeyi, Kürdistan Bölgesi’nin, Bağdat ile Avrupa Birliği arasındaki kapsamlı çok taraflı anlaşmaların parçası olduğunu hatırlatarak, Josep Borrell’in bu anlaşmaların hayata geçirilmesi için Bağdat ve Erbil'i ziyaret ettiğini söyledi.

AB’nin 2014 yılında imzalanan ekonomik, güvenlik ve insani yardım anlaşması çerçevesinde Irak’a 1 milyar 300 milyon avro hibe etmesi planlanmıştı.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Dışişleri ve Diplomasi İşleri Danışmanı Niyaz Barzani de Kürdistan Bölgesi’nin Irak'ta özellikle Saddam sonrası üsreçte önemli bir figür haline geldiğini söyledi.

Gerek Peşmerge Güçleri'nin IŞİD’in yenilgiye uğratılmasında oynadığı büyük rol ve ardından Kürdistan Bölgesi'nin 2 milyona yakın mülteciyi ağırlamasının tüm dünyanın dikkatini çektiğini belirten Barzani,  Avrupa Birliği’nin de bölgede istikrar için önemli bir faktör olan Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerine değer verdiğini dile getirdi.

Avrupa Birliği (AB), 2015'ten bu yana Erbil'de açtığı temsilcislik ofisi üzerinden çalışmalarını yürütüyor. Bu süreçte eski AB dış politika şefi Federica Mogherini başta olmak olmak üzere çok sayıda AB’li yetkili Erbil'i ziyaret etti.

Avrupa Birliği üyesi 27 ülkeden 16'sının Kürdistan Bölgesi'nde konsoloslukları veya temsilciliği bulunuyor. Ayrıca Kürdistan Bölgesi’nin 7 AB ülkesinde temsilciliği var.

Josep Borrell: Kürdistan Bölgesi’nin liderleriyle ilişkilerimize çok önem veriyoruz

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell da sözlerine samimi karşılamasından dolayı Başkan Neçirvan Barzani’ye teşekkür ederek başladı.

Kürdistan Bölgesi’nin tarihten itibaren zor şartlardan geçtiğine dikkat çeken Josep Borrell, şu anda da bu zor şartlar ve sorunların devam ettiğini söyledi.

“Ben AB temsilcisi olarak burada bir kez daha desteklerimizi yinelemek istiyorum. AB sizlere dost olmaya ve desteklemeye devam edecektir. Kürdistan Bölgesi’nin içerisinden geçtiği bu zor süreçte hem Irak’ın hem de bölgesinin istikrarı konusunda önemli bir rol üstelediğini görüyoruz. Bu nedenle Kürdistan Bölgesi’nin liderleriyle olan ilişkilerimize çok önem veriyoruz. Aynı zamanda Federal Irak hükümetinin liderleriyle de. Birçok konuda sorunlar ve engellerin olduğunu biliyoruz, taraflar arasında ihtilafların olduğunu biliyoruz ancak söz konusu sorunların aşılması ve uzlaşmanız için siz destek vereceğiz. Elimizden geldi kadar da bu konuda desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz.

Sayın Başkan ile yaptığımız görüşmede çok önemli konuları ele aldık, özellikle Kürdistan Bölgesi’nin IŞİD’e karşı yürütülen savaşa katılımını konuştuk, malum Kürdistan Bölgesi ve Kürdistan halkı çok önemli bir rol üstlendiler, kuşkusuz eşi ve benzeri olmayan bir kahramanlık örneği sergilediler. Erbil, IŞİD savaşında belirleyici bir rolü vardı. Biz AB olarak uluslararası koalisyon çerçevesinde yürütülen çalışmalara destek vermeye devam edeceğiz. Aynı zamanda diğer müttefiklerimizle birlikte IŞİD’in ortadan kaldırılması ve terörizmin bir kez daha baş kaldırmasını önlemek için birlikte mücadele edeceğiz. IŞİD’in son zamanlarda tehditlerinin arttığını ve bir dizi saldırı gerçekleştirdiklerini biliyoruz. Bu konuda desteğimiz devam edecektir.”

IŞİD savaşı sırasında yerinden edilen göçzede ve mültecilere kucak açtığı için Kürdistan Bölgesi’ne teşekkür eden Borrell, “Ezidiler ve Hristiyanların da aralarında  bulunan bu kadar kalabalık bir göç dalgasını ağırlamanız muazzam bir şey. 6 aylık kısa bir sürede yaklaşık 2 milyon kişiyi ağırladınız, nitekim bu sayı Kürdistan Bölgesi’nin nüfusunun üçte birini oluşturuyor. Diğer ülkelerde bu tür örneklere nadiren rastlanıyor, bu denli kalabalık bir göç dalgasını ağırlamak zor olduğu gibi yüklü masrafı ve gideri de beraberinde getiriyor, bu nedenle size saygı duyuyor bu yaklaşımınızı övgüyle karşılıyoruz. Bu muazzam davranıştan dolayı Kürdistan halkını tebrik ediyor ellerinize sağlık diyoruz” dedi.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw Grafik / Mehmed Alsafar

ABD'nin Rojava'ya gönderdiği Avenger Hava Savunma Sistemi Haseke'ye ulaştı

ABD ordusu, 40 araçtan oluşan askeri takviye konvoyu Rojava’nın Haseke kentindeki askeri üsse ulaştı. Azami menzili 443 km olan 4 adet Avenger Hava Savunma Sistemi de üsse ulaştı. Peki Avenger sistemi ne işe yarıyor? İşte yanıtı.