DTK: HDP’nin kapatılmasının altyapısı oluşturuluyor

Haber Merkezi – DTK, HDP Diyarbakır il binası önünde devam eden oturma eyleminin “provakasyon” olduğunu, “HDP’ye karşı bir algı oluşturma operasyonu geliştirerek Kürt halkını ‘cezalandırma’ operasyonu geliştirdiğini ve HDP’yi kapattırmanın alt yapısının oluşturulmak istediğini” savundu.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Diyarbakır Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine kayyum atanması, HDP Diyarbakır il binası önünde devam eden oturma eylemlerinin yanı sıra Canan Kaftancıoğlu’na verilen hapis cezasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

“31 Mart Yerel Yönetimler seçimlerinde halkımız darbeci - kayyum sisteminin halkımızın seçilmiş demokratik iradesine karşı gerçekleştirdiği hukuksuzluklara son derece güçlü bir yanıt vermiş, iradesine dokundurtmayacağı kararlılığını ortaya koymuştur” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“31 Mart genel ve yenilenen 23 Haziran İstanbul seçim sonuçları AKP-MHP faşist ittifakına büyük bir darbe vurmuş, faşizme karşı önemli bir başarı ortaya çıkarmıştır. Bu başarının ortaya çıkarılmasında Kürt halkının son derece önemli ve belirleyici bir rolü vardır.

Halkımız başta olmak üzere, demokrasiden yana olan bütün toplumsal muhalefetin bu başarısı karşısında paniğe kapılan AKP-MHP faşizmi hedef saptırmak ve gündem değiştirmek amacıyla yeni oyunular ve provakasyonlarla tükenmekte olan ömrünü uzatmaya çalışmaktadır.

Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine yeniden kayyum atamaları, Rojava’yı işgal girişimleri, en son olarak da MİT’in ve emniyet güçlerinin organizasyonu olduğu açık olan, Diyarbakır HDP il binası önünde toplanan aileler üzerinden HDP’ye ve tüm demokratik muhalefete yönelik geliştirilen büyük provakosyon sistematik bir planın adım adım hayata geçirildiğini göstermektedir.”

Canan Kaftancıoğlu'na destek

CHP İstanbul İl başkanı Sayın Canan Kaftancıoğlu’na verilen hapis cezası ile İstanbul Büyükşehir Belediyesine “kayyum atama” söylemlerinin de bu “provakasyonun” birer parçası olduğu belirtilen açıklamanın devamında şöyle denildi:

“Sayın Canan Kaftancıoğlu hakkında verilen bu “kararı” protesto ediyor, Canan Kaftancıoğlu şahsında tüm demokrasi güçleri ile büyük bir dayanışma içerisinde olacağımızı belirtiyoruz.

Bütün bu gelişmelerle iç içe ve bağlantılı olarak; HDP il binası önünde toplanan ailelerin dile getirdiği sorunlarla yakından-uzaktan hiçbir ilgisi olmayan HDP’nin muhatap gösterilerek hedef haline getirilmesi AKP-MHP faşist ittifakının bilinçli ve tasarlanmış bir provakasyonudur.

Bu nedenle HDP il binası önünde oturan aileleri sağduyulu davranmaya,  asıl muhatabın AKP olduğu gerçeğini bilerek sorunlarına çözüm aramaya çağırıyoruz.”

'HDP muhattab gösteriliyor'

HDP Diyarbakır İl binası önünde çocukları dağa giden annelerin düzenlediği eyleme de değinilen açıklamada şu sözlere yer verildi:

“AKP-MHP faşizminin yandaş medya kuruluşlarını da devreye sokarak HDP’ye karşı bir algı oluşturma operasyonu geliştirerek Kürt halkını “cezalandırma” operasyonu geliştirdiğini ve HDP’yi kapattırmanın alt yapısını oluşturmak istediğini HDP İl binası önünde toplanan aileler bilmeli ve bu oyuna alet olmamalıdırlar.

HDP’nin, söz konusu ailelerin dile getirdiği sorunları çözmek, ülkemizde acının, gözyaşının, akan insan kanının ve savaşın son bulması ve demokratik bir ülkede özgürce yaşamak için mücadele verdiğini bilmek durumundayız.

Bu nedenle, HDP Amed il binası önünde oturan ailelerimize duygularının, tepkilerinin ve sorunlarının Kürt halkına düşman olanlar tarafından istismar edildiğinin farkına vararak, halkımıza karşı daha büyük provakasyonlar gerçekleştirmeye gerekçe yapılmak istenen bu yaklaşımdan vazgeçmeleri çağrısını yapıyoruz.

Tüm halkımızı da,  bu durum karşısında sağduyulu ve soğukkanlı davranmaya, metanetli bir biçimde yaklaşarak AKP-MHP faşizminin geliştirmek istediği tüm provakasyonları boşa çıkarmaya çağırıyoruz.

AKP-MHP faşizminin geçmişte de çokça denediği ama başarılı olamadığı bu tür provakasyonlarla halkımızın iradesini gasp edemeyeceğini ve mücadelesini bastıramayacağını mücadele tarihimiz defalarca göstermiştir.

Tüm Türkiye halklarını, demokrasi güçlerini ve uluslararası toplumu, Türkiye demokrasisinin kilit dinamiği ve güvencesi HDP üzerinde oynanan oyunlar ve geliştirilmek istenen provakasyonlar karşısında duyarlı olmaya ve güçlü bir dayanışma göstermeye çağırıyoruz.”