Kerkük’te Türkmen ve Arapları ikna çabası

Kerkük (Rûdaw) – Kürtler, 25 Eylül’de yapılacak referandum öncesi Kerkük'teki Arap ve Türkmenleri ikna etmeye çalışıyor.

 

Kerkük'teki bazı Arap ve Türkmen partileri, bağımsızlık referandumauna karşı çıkıyor.

 


Rûdaw'a konuşan 40’lı yaşlardaki Türkmen asıllı Muhammed Davud, Irak'ta peş peşe gelen farklı yönetimlerin döneminde yaşadığını belirterek, “Irak'ın hiçbir yararı olmadı. 6 yıl hapis yattım. Yeter artık. Erbil gibi güven içinde yaşamak istiyoruz. Güzel bir hayat istiyoruz” dedi.

 

Ancak bazı Türkmen siyasi partileri halk gibi düşünmüyor.

 

Türkmen Cephesi Başkan Yardımcısı Hasan Turan, referandum dışında bütün siyasi partilere kapılarının açık olduğunu ve her konuda diyalog kurmaya hazır olduklarını belirterek, “Ancak referandum kararını reddediyoruz ve katılmayacağız” şeklinde konuştu.

 

Araplar da siyasi partilerin referandumu boykot etmemesi gerektiğini, siyasilerin halkın haklarını teminat altına alınması gerektiğini ifade ediyor.

 

Bin Temim aşireti reisi Şeyh Riyaz Bin Temim, “Siyasi partiler referanduma katılsaydı daha iyi olurdu. İster oy kullan ister kullanma. Boykot etmektense, en azından hakları için ısrar etselerdi” ifadelerini kullandı.

 

Kerkük İl Meclisi, kurulan heyetler aracılığıyla diyalog kurarak yönetimde ortak olmaları ve haklarının sağlanması konusunda diğer oluşumlara güvence vermeyi hedefliyor.

 

Kerkük İl Meclis Başkanı Rebwar Talabani, “Gerek Kürt siyasi liderliği düzeyinde gerek il meclisi düzeyinde siyasi partilerle diyaloğu sürdüreceğiz” diye belirtti.

 

Kerkük'te açılan Kürdistan Bölgesi Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu Ofisi, referandum için hazırlıklara devam ediyor.