Tüm dünyanın gözü Peşmerge'deydi: IŞİD ilk yenilgisini Kürdistan'da tattı

Erbil (Rûdaw) - Tüm dünyanın endişe ve korku içerisinde izlediği IŞİD ilk yenilgisini Kürdistan topraklarında tattı. 

IŞİD, Haziran 2014'te başlattığı saldırılar ardından Irak’ın Ninova, Selahaddin ve Enbar vilayetleri ile bazı bazı bölgeleri ele geçirdi. IŞİD’in saldırıları karşısında geri çekilen Irak'taki 5 asker ve polis tümeninin silah ve mühimmatına tamamen el konuldu. İki ay sonra bu silahlarla Kürdistan Bölgesi ve Peşmerge'ye saldırı başlattı.

Mahmur ve Gwer kasabasını da ele geçiren IŞİD 7 Ağustos 2014’de batıdan ilerleyerek Kürdistan Bölgesi'nin başkenti Erbil'e 25 kilometre yaklaştı.

Başkan Barzani’nin emriyle 8 cephe kuruldu

İşte bu günlerde Başkan Mesud Barzani IŞİD'i durulması ve yenilgiye uğratılması için Peşmerge’ye savaş cepheleri kurulması emrini verdi Peşmerge Bakanlığı 8 cephe oluşturdu.

Peşmerge Güçleri 6. Cephe Operasyon Odası Genel Komutanı Tuğgeneral Sirud Salih, o dönemde yaşananlara ilişkin Rûdaw'a şunları söyledi:

 “6 Ağustos 2014'te Mahmur-Gwer olarak bilinen altıncı cephenin kurulmasına karar verildi ve cephenin komutanlığına Şirvan Barzani atandı. O dönemde Başkan Barzani'nin doğrudan komutası ve öncülüğünde IŞİD'in durdurulması ve Kürdistan topraklarının elinden alınması kararı alındı."

Peşmerge üç gün içerisinde saldırı başlattı: IŞİD ilk yenilgisini Mahmur-Gwer cephesinde yaşadı

Üç günden daha az bir sürede 10 Ağustos 2014 sabahı Peşmergeler, Mahmur-Gwer olarak bilinen altıncı cephede IŞİD'e karşı saldırı başlattı. Ve tüm dünyanın dünyanın büyük umut bağladığı Peşmergeler IŞİD’i ilk kez yenilgiye uğratan güç oldu.

IŞİD bayrağı indirildi, Kürdistan bayrağı göndere çekildi

Peşmerge Güçleri 6. Cephe Operasyon Odası Genel Komutanı Tuğgeneral Sirud Salih ogün yaşananları söyle dile getirdi:

"Burada, Gwer kasabasında IŞİD yenilgiye uğratıldı ve özgürlüğüne kavuşturuldu. Peşmergeler ilk kez IŞİD bayrağını indirdi ve görkemli Kürdistan bayrağını göndere çekti."

Aynı gün Mahmur kurtarıldı

IŞİD'in Gwer'den çıkarılmasının ardından aynı gün Kürdistan Peşmerge Güçleri Mahmur'un kontrolünü ele geçirmek için üç yönden harekât başlattı. Peşmergeler Mahmur'u da kurtardıktan sonra IŞİD bayrağını indirdi ve kaymakamlık binasına Kürdistan bayrağını astı.

Peşmerge Güçleri 6. Cephe Qercux Çephesi Komutanı General Ziryan Şeyh Wesani şunları söyledi:

“IŞİD'e saldırı planının hayata geçirilmesi, Mahmur ve Gwer'in özgürleştirilmesi için Şeyh Şirvan, Necat Ali, Ali Hüseyin ve diğer komutanlarla toplantı yapıldı. Peşmerge Güçleri bir buçuk saat içinde Mahmur'un tamamını özgürleştirmeyi başardı."

Peşmerge Mahmur-Gwer cephesinde 54 operasyon gerçekleştirdi

Peşmerge, sınırda IŞİD'e karşı yürütülen mücadele boyunca IŞİD’in işgal ettiği bin 250 kilometrekarelik alanı geri aldı. Peşmergeler, IŞİD'e yönelik 54 operasyon gerçekleştirdi ve IŞİD’in 45 saldırısını başarılı bir şekilde püskürttü.

Koalisyon güçleriyle koordineli bir şekilde bin 568 IŞİD mevzileri ve karargahları bombalandı.

9 bin 500 EYP (el yapımı patlayıcı), 25 bomba yüklü araç hedefine ulaşmadan patlatıldı. 8 bombalı araç etkisiz hale getirildi. 12 Hummer marka askeri araç, 6 zırhlı araç, IŞİD cehennemi olarak bilinen çok sayıda el yapımı top ele geçirildi.

IŞİD'e ait bombalı araçlar, toplar ve zırhlı araçların bir kısmı Peşmerge'nin altıncı cephe karargâhında sergileniyor.

“Bu savaşa katılan tüm ülkelere teşekkür ederiz”

Peşmerge Güçleri 6. Cephe Operasyon Odası Genel Komutanı Tuğgeneral Sirud Salih IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon Güçlerini oluşturan ülkelere desteklerinden ötürü teşekkür ederek şunları söyledi:

"Bazıları danışmanlık düzeyinde bazıları uçak ve asker yardımla, hatta bazıları medyayla bizimle birlikte bu savaşa katılan tüm ülkelere teşekkür ederiz.”

1644 IŞİD üyesi öldürüldü, 179 Peşmerge şehit oldu

 Mahmur-Gwer Cephesindeki savaşta bin 644 IŞİD mensubu öldürüldü. Bölgenin kurtarılması operasyonunda 179 Peşmerge şehit olurken, 831 Peşmerge ise yaralandı.

Irak'ta, bölgede ve tüm dünyada IŞİD’in ilerleyişi ve yayılması büyük bir korku ve endişe ile izlenirken Peşmerge “Ben buradayım” dedi.

Peşmerge, IŞİD’in sözde rejiminin sonunun başlangıcı olan Ağustos 2014'te IŞİD'i yenilgiye uğrattı. 2017 yılı sonunda Irak'ta IŞİD egemenliğinin sona erdiği açıklanana kadar IŞİD’e karşı her cephede büyük savaş verdi.