ABD'den Peşmerge Güçleri'ne ağır silah yardımı

Erbil (Rûdaw) – ABD, Washington-Erbil arasında imzalanan askeri protokol çerçevesinde Peşmerge Güçlerine ağır silah yardımında bulundu.

ABD, 6 Ağustos’ta düzenlenen bir törende Peşmerge Güçlerine Hawthorne tipi 24 top teslim etti.

Yazılı bir açıklama yayımlayan ABD’nin Erbil Konsolosu silahların Peşmerge'nin askeri yeteneklerini artıracağını söyledi.

Peşmerge Bakanı Şorış İsmail ise törende yaptığı konuşmada teslim edilen ağır silahlar sayesinde Peşmerge Güçleri'nin askeri yeteneklerinin daha yüksek bir seviyeye taşınacağını söyledi.

Peşmerge Bakanı, Peşmerge'nin başta ABD olmak üzere müttefiklerin desteğiyle  gelişmiş silahlara sahip olmayı amaçladığını belirterek, yardımlarından ötürü ABD yönetimine ve Savunma Bakanlığına teşekkür etti.

Şorış "Bu büyük adım, Peşmerge'nin askeri yeteneklerini kesinlikle daha yüksek bir seviyeye taşıyacaktır. Özellikle savaşların artık ileri askeri teknolojiye dönüştüğü bu dönemde bu tür silahların yardım ve tedariğinin devam edeceğini umuyoruz" dedi.

Peşmerge Bakanlığındaki reform sürecine de değinen İsmail, "Reform süreci memnuniyet verici. Ancak diğer tüm süreçler gibi bu da zaman alıyor. ABD liderliğindeki koalisyon bu sürecin başarıya ulaşması için gerekli tüm destekleri sağlıyor" ifadelerini kullandı.

ABD konsolosu: Peşmerge'nin birleşmesi Kürdistan Bölgesi ve Irak'ın çıkarınadır

Öte devir teslim töreninde bir konuşma yapan ABD'nin Kürdistan Bölgesi Konsolosu Mark Straw, "Bugün Peşmerge Bakanlığı'na önemli askeri teçhizat sağlayarak Peşmerge güçlerinin kapasitesinin oluşturulması ve güçlendirilmesi yönünde önemli bir adım attık. Bu silahlar, IŞİD'in tamamen yenilgiye uğratılmasında Peşmerge'nin askeri yeteneklerini artıracak” dedi.

Straw,"Peşmerge Bakanlığı, birleşik bir güç oluşturmaya yönelik reform sürecini uygulama konusunda iyi adımlar attı. Böyle bir gücün kurulması, Kürdistan Bölgesi ve Irak'taki güvenlik durumunun çıkarınadır" şeklinde konuştu.