Urfa'da fıstık hasadı telaşı

Haber Merkezi - Fıstık üretiminde önemle bir yere sahip olan Urfa'da fıstık hasadı başladı.

 

Fıstık üretiminde önemli bir yere sahip olan Urfa'da, çiftçilerin hasat telaşı başladı.

 

Hava sıcaklığının 40 dereceyi aştığı bölgede, sabah saatlerinde bahçelere giden işçiler, fıstık salkımlarını tek tek kopararak ağaçların altına serdikleri çulların üzerinde topluyor.

 

Ağaç dallarına zarar vermemek için merdiven kullanan işçiler, topladıkları fıstıkları, çul yardımıyla römorklara yükleyip pazarın yolunu tutuyor.



 

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, yaptığı açıklamada, Antep fıstığında genel olarak bu yıl rekoltenin düşük olmasını beklediklerini söyledi.

 

Nisan ve mayıs aylarında bölgede dolu yağışının etkili olduğunu belirten Çullu, "Bahar aylarında bölgede yağış vardı. Yaz aylarında sıcaklıklar arttı. Fıstık için yağışlar çok önemli, özellikle kök neminin iyi olması gerekiyor. Söz konusu kök nemini koruyan bölgelerde verim yüksek olacak. Şu anda baklavalık fıstık toplanılıyor. Fıstıkların içine baktığımızda dolululuk istenen seviyede. Bu da ağacın nemi iyi aldığının göstergesi. Ancak fıstık için genel olarak verimli bir yıl değil" dedi.

 

Çullu, üreticilerin Antep fıstığı ile ilgili her konuda kendilerine başvurabileceklerini dile getirerek, "Özellikle hasada çok dikkat edilmeli. Dalların kırılması gelecek yıl verimi çok etkiliyor. Fıstık çok hassas bir bitkidir. Gelecek yılki ürünü de düşünmek gerekir" ifadelerini kullandı.