Diyarbakır’da gözleri görmeyen 7 kardeş yardım bekliyor
Diyarbakır (Rûdaw) - Diyarbakır’ın Çınar ilçesinin Şargoyê köyünde yaşayan Sinekçi ailesinin 7 çocuğunun gözleri görmüyor. Babaları hayatta olmayan aile tedavi için kendilerine yardım edilmesini istiyor.
Çınar ilçesi Şargoyê köyünde yaşayan 9 kardeşli Sinekçi ailesinde 6’sı erkek 1’i kız olmak üzere 7 kardeşin gözleri görmüyor.
Ailenin en büyüğü Mehmet Emin Sinekçi’nin gözleri tamamen görmüyor, diğer 6 kardeş Hikmet, İzettin, Veysi, Resul, Vadha ve Ramazan da yüzde 60 ile 85 oranında görme kaybı yaşıyor. Doktorlar, kardeşlerin görme sorununun kök hücre nakli ile çözülebileceğini belirtiyor. Ancak maliyeti yüksek olduğu için aile 7 kardeş için maliyeti karşılayacak maddi güce sahip değil. Sağlık Bakanlığı da bu tür giderleri karşılamadığı için aile sorunun çözülmesi için yardım çağrısında bulunuyor.
Gözleri tamamen görmeyen Mehmet Emin, “20 yaşıma kadar görüyordum. Çalışıyordum, komşulara, akrabalara ziyarete gidiyordum. Aileme yardımcı oluyordum. Daha sonra yavaş yavaş görmemeye başladım” dedi.
Hikmet Sinekçi, “Daha önce görüyordum, kardeşlerimi hastaneye götürüyordum. Çok çile çektim. Onları gezdiriyordum. Çok zorluk çektim, yoksulluk gördüm şu anda durumumuz biraz daha iyi ama artık gözlerim görmüyor” ifadelerini kullandı.
Bir başka kardeş Veysi ise, “Durumumuz ortadadır. Allah’ın izniyle tedavimizin yapılmasını istiyorum. Dünyayı, hayvanları görmek istiyorum. Çobanlık yapmak, çalışmak istiyorum” diye konuştu.
Gözleri görmeyen kardeşlere anneleri Zeynep, ablaları Wahide ve amca oğulları Badin birlikte yardımcı oluyor.
Anne Zeynep, “Sahipsizdik, kimse bize sahip çıkmadı. Babaları gece gündüz geziyordu. Çocuklar sakat olduğu için istemiyordum ama babaları ‘bir şey olmaz’ diyordu. Babaları öldükten sonra çocukların durumu daha da kötüleşti. Büyük oğlum Mehmet Emin, odun hamallığı yapıyordu. Gözleri günden güne görmemeye başladı. Sonra diğerlerinin de gözleri görmemeye başladı. 10 yıldır artık hiç görmüyorlar” dedi.
Amcaoğulları Badin ise, sağlık bakanlığının tedavi için kendilerine yardımcı olmasını istedi.
Kızkardeşleri Vahide de, “Düğünler, şenlikler, taziyeler oluyor. Kardeşlerim gidemediği için ben de gitmiyorum. Onlar gençler, erkekler gidemedikleri için benim gönlümden de gitmek gelmiyor” ifadelerini kullandı.
Tıp dilinde Retinitis Pigmentosa olarak tanımlanan hastalığın kalıcı bir tedavisinin olmadığı belirtiliyor.
Göz doktoru Fikret Ünal, “Tedavileri için A vitaminini almaları gerekiyor. Ayrıca kök hücre (Stem Cell) ameliyatı olmaları gerekiyor. Stem Cell tedavisi Türkiye’de iki üç merkezde yapılabiliyor. Bu tedavi sonucunda gözlerinin görme oranı artıyor. Ancak bu tadavi çok pahalı ve giderleri devlet tarafından karşılanmıyor” dedi.
Şargoyê köyünde yaşayan kardeşler, bir an önce tedavilerinin yapılmasını\ dünyayı görmek ve tek başlarına gezmek istiyor.