Turistlerin Dersim'e akını sürüyor

Dersim (Rûdaw) – Koronavirüs nedeniyle geçen yıllara göre ziyaretçi sayısının azaldığı Dersim'de normalleşme süreciyle birlikte çevre illerden çok sayıda vatandaş Dersim ziyaretlerini sürdürüyor.

Dersim'de bulunan Munzur Çayı Munzur Vadisi Milli Parkı, adrenalin tutkunu raftingcilerin yeni adresi oldu. Başta Mardin, Batman, Diyarbakır gibi çevre illerden de ziyaretçi çeken Dersim, raftingin yanı sıra kano ve zipline gibi aktivitelerine yoğun ilgi var.

Coğrafi açıdan önemli güzellikleri bünyesinde barındıran ve bu nedenle her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin akın ettiği kentte vatandaşlar, Türkiye'nin en büyük millî parklarından biri olan Munzur Vadisi Millî Parkı ve Pülümür vadisini görme şansını buluyor.

Rafting sporu açısından oldukça uygun olan Munzur Çayı, aynı zamanda Türkiye'nin en uzun parkuru olma özelliği taşıyor.

Koronavirüs nedeniyle geçen yıla göre ziyaretçi sayısının azaldığı Dersim'de normalleşme süreciyle birlikte çevre illerden çok sayıda vatandaş Dersim ziyaretlerini sürdürüyor.

Koronavirüsü nedeniyle turların uzun bir süre turistlik yerlere ziyaretlerini durduran tur firmaları, Dersim'e ilginin yoğun olduğunu belirtiyor.

Rudaw'a konuşan Turist Rehberi Mehmet Peker, pandemi sonrası taleplerin arttığını ifade etti.

Peker, "Dersim Kürt kültürü yönünden çok önemli bir yer. Burası hem kültür,  hem sanat hem de doğası bakımından güzel bir şehir. Ben turist rehberiyim,  her hafta turist getiriyorum Dersim 'in tarih, kültür ve sanatından Alevilikten Seyid Rıza'dan ve buna bağlı olarak yaşanan olaylardan, diğer yandan Dersim doğasını, Munzur nehrini, dağları insanlara tanıtıyoruz bu yüzden mutlu oluyoruz. Buraya gelen insanlar tekrar tekrar geliyor. Bende çok mutlu oluyorum burayı renkleriyle tanıtmaktan" dedi.

Gülten Er, "İlk kez Dersime geliyorum çok güzel bir yer, Dersime geldiğim için çok mutluyum. Dersim kültürü benim yaşadığım coğrafyadan farklı bir kültüre sahip, buranın bu kültürünü çok beğendim. İnsanları çok sıcakkanlı, buraya gelmeyen insanların gelip bu coğrafyayı görmesini istiyorum. Çok güzel bir yer çok memnun kaldım" şeklinde konuştu.

Vezir Karaaslan, "Ben Amed'den geliyorum, her geldiğim de büyük keyif alıyorum. Doğası çok güzel suyu giriyoruz çok güzel, çevresi çok güzel insanları çok misafirperver ben istiyorum insanlar buraya gelsin ve görsünler" dedi.

Dersim'e ilk kez geldiğini belirten Arap kökenli Amira Toprak, "Midyatlıyım Diyarbakır'dan Dersime yılda iki kez geliyorum, manzarası çok güzel. Dersimi çok seviyorum herkes gelip görsün. Pandemiden dolayı gelemiyorduk şimdi geldik" diye konuştu.