Kürdistan Bölgesi’nde kanser vakalarında korkutan artış

Erbil (Rûdaw) – Onkoloji Uzmanı Dr. Lokman Rahman, Kürdistan Bölgesi’nde kansere yakalanma oranının arttığına dikkat çekerek, çevre kirliliği, sağlıksız beslenme, obezite, sigara kullanmak ve spor yapmamanın kansere yakalanmanın temel sebeplerinden olduğunu söyledi.

Rûdaw’a konuşan Onkoloji Uzmanı Dr. Lokman Rahman Kürdistan Bölgesi’nde geçtiğimiz yıllara oranla kanser vakalarının arttığına dikkat çekti.

Rahman, “Kadınlarda daha çok meme kanseri vakaları görülüyor. Elimizdeki verilere göre, kanser vakalarının yüzde 13 ile 14’ü meme kanseri olarak kayıtlara geçmiş durumda. Erkeklerde de prostat kanseri ilk sırada yer alırken, akciğer, kolon (bağırsak) kanseri ile mide kanseri vakaları izliyor” dedi.

Dünya genelinde kanser vakalarının arttığını vurgulayan Dr. Lokman Rahman, şöyle konuştu:

“Dünya genelinde kanser vakalarının artmasına ilişkin çok fazla araştırma yapılıyor. Yapılan araştırmalarda en önemli etkilerinden bir tanesi çevre kirliliği olarak görülüyor. Sağlıksız beslenme, sigara kullanımı ile hareketsiz ve sporsuz bir yaşam kanser riskini oldukça yüksek bir seviyeye taşıyor. Şu da bir gerçek ki bütün toplumlarda sigara kullanımı her geçen gün artıyor. Bazı ülkelerde yapılan sigara bırakma kampanyaları kanser vakalarında azalmaya vesile olduğu tespit edilmiş.”

Geçtiğimiz 6 yılda Erbil’deki Onkoloji hastanelerinde 16 bin 237 kanser vakasının kayıtlara geçtiğini belirten Onkoloji Uzmanı Dr. Lokman Rahman, kayıt altına alınmayan yüzlerce hastanın da olduğunu söyledi.

Süleymaniye’de 2021’in ilk 5 ayında 1517 kanser vakasının tespit edildiğini aktaran Onkoloji Uzmanı, “Geçtiğimiz ayda ise 213 kanser hastasının Süleymaniye’deki hastanelerde tedavi altına alındı” bilgisini paylaştı.

Dr. Lokman Rahman’ın aktardıklarına göre, kentte son 24 saatte 500 hasta kanser şikayetiyle Hiwa Onkoloji hastanesine başvurdu. Gelen hastalardan 150’sine lazer tedavisi uygulandı, 57 hasta da tedavi altına alındı. 300 hasta ise tedavi gördükten sonra taburcu edildi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) bir alt kuruluşu olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), 15 Aralık 2020'de küresel kanser yüküne ilişkin en son tahminlerini yayınladı.

IARC Küresel Kanser Gözlemevi'nin bir parçası olan GLOBOCAN 2020 veritabanına çevrimiçi erişilebilmekte olup bu veritabanı 185 ülkede 36 belli kanser türü ve 2020 yılı için birleştirilmiş tüm kanser türleri için sıklık ve yaşam kaybı oranı tahminlerini sağlamaktadır. Bu veriler ışığında küresel kanser yükünün 2020 yılında 19,3 milyon yeni vakaya ve 10,0 milyon yaşam kaybına yükseldiği bildirildi.

Dünya’da her 5 kişiden biri yaşamı boyunca kansere yakalanmaktadır. Her 8 erkekten 1'i ve her 11 kadından 1'i kanser nedeniyle yaşamını kaybetmektedir. Dünya çapında, kanser teşhisi konduktan sonraki 5 yıl içinde hayatta olan toplam kanser hastası sayısının (5-yıllık prevalans) 50,6 milyon olduğu tahmin edilmektedir.

2020 yılında en sık görülen kanserler – Özet kanser istatistikleri

En yaygın kanserler

Yeni tanı konulan kanser vakalarının %60’ından ve kansere bağlı ölümlerin ise %70’inden fazlasında; en yaygın 10 kanser türü sorumludur.

1- Dünya genelinde meydana gelen en yaygın kanser kadın meme kanseridir (yeni vakaların %11.7’si),

2 - Bunu sırasıyla akciğer kanseri (%11.4),

3 - Kolorektal kanser (%10.0),

4 - Prostat kanseri (%7.3) ve

5 - Mide kanseri (%5.6) takip eder.

Yaşam kaybına en fazla neden olan kanserler

1 - Kanser nedenli ölümlerin başta gelen sebebi akciğer kanseridir (toplam kansere bağlı ölümlerin %18’i)

2 - Sonrasında sırasıyla kolorektal kanser (%9.4),

3 - Karaciğer kanseri (%8.3),

4 - Mide kanseri (%7.7) ve

5 - Kadın meme kanseri (6.9) gelir.