TSK ile PKK arasındaki çatışmaların odağı olan Keste köyü boşaltıldı
Duhok (Rûdaw) - Amedi ilçesi Kanimasi kasabasına bağlı Kêste köyünde yaşayan 32 ailenin tamamı, TSK ile PKK arasında çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı. Milletvekili Rêving Hirori de TSK’nın bölgedeki askeri üsslerinin sayısını arttırdığını söyledi.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 23 Nisan 2021 günü Duhok’un Amedi ilçesi kırsalında bulunan Metina, Zap ve Avaşin-Basyan sınır bölgelerinde de PKK’ye yönelik başlattığı “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” operasyonu devam ediyor.
Bölgedeki yerel yetkililer, operasyon bölgesinde inşa halinde olan köylerde yaşayan halkın, çatışma ve bombardımanlardan olumsuz etkilendiklerini belirtiyor.
Bölge halkı tarafından “Berwari Bala” olarak bilinen Metina bölgesinde bulunan Keste Köyü de bu yerleşim yerlerinden biri durumunda.
Rûdaw’a konuşan Kanimasi Kasabası Müdürü Serbest Sabri, operasyon kapsamında TSK’nın, Kêste Tepesi ve Hiror köyü kırsalında üss kurduğunu aktarmıştı. Son üç günde ise Keste köyü ve çevresi çatışma ve bombardımanların hedefi haline geldi.
Operasyonların başından beri endişeli bir bekleyiş içerisinde kalan Kêste köyü halkı, dün itibariyle köyü tamamen terk etti.
Köy sakinlerinden Hamid Muhammed, son 30 yıl içerisinde 3 defa köyü terk ettiklerini, daha sonra dönüp evlerini yeniden inşa ettiklerini söyledi.
Rûdaw’a konuşan Muhammed, “Ailece ölüm tehlikesi altında olduğumuz için köyü terk ettik. Avlumda bir avuç şarapnel parçası topladım. Evden çıkmayıp da ne yapacağım?” dedi.
Evlerinden alabildikleri eşyaları araçlara yükleyen köy halkı, Duhok, Zaho, Çelke ve Begova kasabalarına yerleşti.
Köy sakinlerinden Havva Mustafa da, “Çok üzülüyorum ama ne yapabiliriz ki. Mecburen evlerimizi terk ediyoruz. Gidip başkasının bahçesinde yatacağız ta ki kalacak yer bulana kadar” diye konuştu.
Bölgeye atılan top ve havan mermilerinden Hristiyan köyleri de payına düşeni alıyor. Hristiyan köyü Çelka’da bir evin 50 metre yakınındaki tarlaya düşen havan mermisi ise şans eseri patlamadı.
Rûdaw’a konuşan Kêste Köyü Muhtarı Mahmud Kêsteyi, “Bu patlamamış bomba ve gülleler de halkımızın can güvenliği açısından tehlike arzediyor. Aynen Saddam döneminde olduğu gibi gelip köylerimizin etrafını mayınlıyorlardı, yada savaş artıklarını bırakıyorlardı, insanlar yaklaştığında ise patlıyordu. Bu da yine böyle bir tehlike” dedi.
Operasyonlar devam ederken 4 Mayıs günü Irak Sınır Muhafızları Berwari Bala bölgesindeki Serê Hemê, Badok, Girê Golê ve Kevirê Guvîn tepelerine üss noktası kurdu. Ancak Kanimasi’ye bağlı 10 köy, bu noktalar ile sınır bölgesi arasında bulunuyor. Bu nedenle yerel yöneticiler ve halk, sözkonusu köylerin de Kürdistan Bölgesi tarafından himaye edilmesini istiyor.
Kürdistan Parlamentosu Peşmerge Komisyonu üyesi Rêving Hirori, “Hiror, Kêste, Çelkê, Deşêş, Serero, Hedine, Binavê, Edinê ve Ore gibi köyler artık Kürdistan Bölgesi hükümetinin kontrolü altında olmayan köyler. Bu köyler Peşmergelerin yaşadığı köyler ama buralarda ne bir Peşmerge kontrol noktası var ne Irak Sınır Muhafızları, ne de Asayiş güçleri. Kürdistan hükümeti kurumlarının bu bölgeye sahip çıkması gerekiyor ki boşaltılmasınlar” ifadelerini kullandı.
“Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” operasyonundan önce TSK’nın Duhok il sınırları içerisinde (Haftanin de dahil) 6 karakol ve 36 üssü bulunuyordu. Ancak operasyonun ardından bu sayının 43’e yükseldiği belirtiliyor.