Erbil (Rûdaw) - Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA), Erbil Kalesi'ni dünyada halen insan yaşamının sürdüğü en eski yapı olduğunu açıkladı. NASA, Erbil Kalesi tarihinin 6 bin yıl öncesine dayandığını belirtti.
NASA, Erbil Kalesi’ni insan yaşamının sürdüğü en eski yerleşim yeri olduğunu açıkladı. Farklı imparatorlukların Erbil Kalesi’nde hüküm sürdüğünü belirten NASA, Kalenin tarihinin 6 bin yıl öncesine dayandığını ifade etti.
Rûdaw’a konuşan Kürdistan Kültür Tarih Derneği Başkanı Abdulkadir Muhammed, “Erbil Kalesi yaşamın devamlı sürdüğü dünyanın en eski yerleşim yeridir. Bu da tarihin eski dönemlerine Erbil’in adının Erbailo, Aştar Erbilla ve dört tanrılı döneme gidiyor. Erbil’de Mezopotamya’nın en ünlü iki tapınağı bulunuyor” dedi.
Erbil Kalesi tarihe uygun bir şekilde yenilenerek turizm merkezi haline getirilecek.
Erbil Valisi Nevzad Hadi ise, “Erbil Kalesi ve çevresinin dizi çekimlerine ev sahipliği yapmak için tarihe uygun bir şekilde yenilenmesi, turistik bir merkez haline gelmesi ve güzelleştirme için projelerimiz var” ifadelerini kullandı.
Yerden 32 metre yüksekliğinde ve deniz seviyesinden 415 metre yüksekliğinde bulunan Erbil Kalesi, 2014 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alındı.
NASA Erbil Kalesi ile ilgili şu tanımda bulundu:
“Dünyanın bilinen en erken medeniyeti Mezopotamya'da geliştirildi. Cengiz Han'ın, tarihin en büyük bitişik toprak imparatorluğunu kurmak için çalıştığı gibi... Osmanlılar'ın yaklaşık 600 yıl Avrupa ve Asya topraklarını işgal ettiği gibi... Her imparatorluğun ortak bir noktası vardı. Hepsi, şimdiki Kuzey Irak'ın Kürdistan Bölgesi' nde yer alan küçük bir arazi üzerinde kamp kurdu: Erbil kalesi.
Kale muhtemelen en az 6 bin yıl öncesine dayanan, dünyadaki en eski sürekli işgal edilmiş insan yerleşimidir. Derin geçmişi kendi zeminine gömülmüştür. Yaklaşık 32 metre (100 feet) yüksekliğindedir. Enkaz ve çökmüş çamur evler, önceki dönem insan yerleşimlerinden oluşan oval şekilli bir höyük üzerinde oturur. Erbil'in kalbinde yer alan bu antik kent, 2014 yılında Dünya Mirası listesine eklendi. Sadece 10 hektarlık (24 dönüm) alanı kapsıyor.”
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın