Kürt parlamenter: Bir petrol tüccarıyla muhatap oluyoruz

Erbil (Rûdaw) - Irak Parlamentosu Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgırtu) Grup Başkanı Musena Emin, “Bağdat'ta bir petrol tüccarıyla muhatap oluyoruz, onun adı adı Sayın Abadi'dir” dedi.

 

Rûdaw'ın canlı yayınına katılan Musena Emin, Irak'ı yöneten zihniyetin merkezciliği benimsediğini ifade ederek, “Esasında onlar Irak'ın federalizm olduğuna inanmıyor” ifadelerini kullandı.

 

Irak 2018 bütçe yasasının parlamentodan geçmesinden sonra Kürdistan Bölgesi'nin elindeki seçeneklere ilişkin, şunları söyledi:

 

“Bağdat'ta bir petrol tüccarıyla muhatap oluyoruz, onun adı Sayın Abadi. Bütçe için belirlediği miktar, uluslararası fiyatın çok altında talep ettiği 250 bin varil petrol kadardır. Bunun hesabını kağıt üzerinde yapmıştır.”

 

Haydar Abadi'nin Kürdistan Bölgesi'nin halkını düşünmesi gerektiğini söyleyen Emin şöyle devam etti:

 

“Eğer Abadi, Irak'ın başbakanıysa, Kürdistan'da maaşların ödenip ödenmediğini ve ödenen miktarın tam maaş olduğunu, emeklilerin de maaşlarını aldığını önemsemeli. Eski rejimlerin mağdurları, siyasi tutuklular ve Enfal mağdurlarının geçim kaynağı olup olmadığını düşünmeli. Buradaki insanların ihtiyaçlarının karşılanıp karışlanmadığını de sormalı. Bu soruları kendisine yönelttik. Şüphesiz bu onun için bir mesele değil. Bu meselelerin Bölge'nin (Kürdistan Bölgesi) sorunu olduğunu ifade ediyordu. Tabi ki Kürdistan Bölgesi'nde yolsuzluk sorunumuz var ve maaş listeleri de temiz değil. Erbil ve Bağdat'ta da yolsuzluk var. Ancak bu sorunun çözümünden halkın ekmeği, geliri ve maaşına dokunulmamalı.”

 

Irak'ı yöneten mevcut hükümetin, ülkedeki bileşenler arasında büyük boşluk açarak derin bir kriz oluşturduğunu söyleyen Kürt parlamenter sözlerine şunları ekledi:

 

“Kürdistan Bölgesi'ndeki havalimanların kapatılması için hiçbir gerekçe söz konusu yok. Diyelim ki gerekçe var, peki yıllardır neden açık. Asıl sorun Irak'ı yöneten Bağdat'taki zihniyettir. Merkezci bir zihniyetti. Merkezciliğe inanıyor. Bütün yetkilerin kendilerinde olmasını istiyor. Bunu isteyen Bağdat'taki irade güçlüdür.”

 

Abadi'nin anayasayı uygulama gerekçesiyle tankları peşmergenin üzerine sürdüğünü hatırlatan Musena Emin, şunları kaydetti:

 

“Anayasayı uygulaman için tankla peşmergenin üzerinden geçmene ne gerek var? Anayasayı uygulaman için Kürdistan Bayrağı'na hakaret etmeye ne gerek var? Ki halen Kerkük'te Kürdistan Bayrağı'nın göndere çekilmesi yasaktır. Parti binalarında da yasaktır.”