19 yakını öldürülen Ezidi Kürt nine: O kadar çok ki sayamıyoruz

07-02-2021
Rûdaw
Etiketler Şengal Ezidi Kürt IŞİD Koço Köyü Nadia Murad Toplu mezar
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - IŞİD’in 2014 yılındaki Şengal saldırısında 19 yakını öldürülen Menci Cılo, ailesinden hala 13 yakınının kayıp olduğunu söyledi.

IŞİD’in Ağustos 2014 yılında Şengal’in Koço Köyünde katledip toplu mezarlara gömdüğü 104 Ezidi Kürt dün düzenlenen törenle Koço köyünde toprağa verildi.

Rûdaw’a konuşan 80 yaşındaki Menci Cılo, “Hala kızkardeşimin 7 çocuğu ile ve yakınlarımdan 6 kişi daha kayıp. Valla o kadar çok ki sayamıyoruz” dedi.

Törene Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani ile Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin temsilcileri de katıldı.

Başbakan Barzani’nin temsilcisi Dindar Zebari, “Hepimiz için üzüntü verici bir merasim. Bölge Hükümeti, Ezidi göçzedelere yardımcı olma ve Ezidi Katliamı’nın ‘soykırım’ olarak kabul edilmesi için çaba gösteriyor” dedi.

Törene katılan Musul Valisi Necim Cıburi, “IŞİD saldırısında burada büyük bir felaket yaşandı. Can acıtıcı bir görüntüydü. Bütün ailelere başsağlığı diliyoruz” ifadelerini kullandı.

Necim Cıburi, göçzedelerin evlerine dönmesi ve bölgelerinin inşa edilmesi için çabalarına devam ettiklerini belirtti.

Koço köyünden 200 kişinin cenazesi de DNA testi için Bağdat’a gönderilmiş ancak 3 ay geçmesine rağmen sonuçları hala açıklanmamış.

IŞİD saldırısında en büyük felaketlerin yaşandığı Şengal’in Koço köyünde binlerce kişi öldürüldü ve kaçırıldı. Şu ana kadar Koço köyünden 508 kişinin akıbeti bilinmiyor.

IŞİD Ağustos 2014’te Şengal ve köylerine saldırmış, 6 binden fazla Ezidi Kürt’ü kaçırmıştı. Örgüt mensupları ayrıca çoğunluğu erkek yüzlerce kişiyi de kurşuna dizmişti.

Şengal’de şu ana kadar tespit edilen 80 toplu mezardan sadece 20 tanesi açıldı.

13 Ekim 2015’te Başkan Mesud Barzani’nin liderliğinde yürütülen operasyonda Şengal, IŞİD’den geri alınmıştı.

Kürdistan Parlamentosu 3 Ağustos’u “Ezidi Soykırım Günü” olarak ilan etmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli