Fotoğraf galerisi

07-02-2021
17 Photos
Rûdaw

Erbil (Rûdaw) – Erbil’in Koyê (Koysancak) ilçesindeki tarihi kale, “Sera” olarak da tanınıyor. Ünlü Kürt düşünürlerin kentindeki kale günümüzde onarılmıştır.

Koyê Kalesi’nin tarihi Asurlara dayanır. Soran Kürt Prensliği (1830) Miri Mir Muhammed Rewanduzi kalenin kalıntıları üzerine bugünkü kaleyi inşa etmiştir.

Daha sonra Osmanlıların bölgeyi kontrol etmesi ile birlikte Bağdat Valisi olarak atanan Mithat Paşa (1869 - 1872) zamanında kışlaya dönüştürülerek askeri amaçlar için kullanılmıştır.

Koyê merkezindeki bir tepe üzerinde 7 bin metre karelik bir alan üzerine inşa edilen alt bölümünde 23 oda ve büyük bir avlu bulunur. Kalenin duvarlarının kalınlığı ise 120 cm’dir.

Koyê Kalesinde 750 mazgal bulunur. Üst kata çıkmak için merdiveni bulunur. Bu kata da 5 oda ve iki eyvan ve bir büyük salonu var. Salonun uzunluğu 90, genişliği ise 6 metredir.

Kela son dönemde onarılarak turizme kazandırılmıştır. Kalenin içinde bir kültür kahvehanesi ve müze bulunuyor. Avuda ise Kürt sanatçı Tahir Tofiq’in heykeli ve bir de Şehitler Anıtı bulunuyor.

Foto: Salih Kadir / Rûdaw