ABD heyeti Rojava’da; ENKS-PYNK görüşmeleri yeniden başlıyor

Erbil (Rûdaw) – ENKS ile PYNK arasındaki görüşmelere katılmak üzere ABD’den bir heyetin Rojava’ya ulaştığı öğrenildi. Taraflar, “müzakerelere zarar verecek açıklamalardan kaçınılması” uyarısında bulundu.

ABD’den bir heyetin, Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) arasındaki müzakerelere katılmak üzere Rojava’ya geçtiği bildirildi.

Rûdaw Radyo’da yayınlanan “Çavê Sêyem” (Üçüncü Göz) programına konuk olan ENKS Yürütme Kurulu Üyesi Fesla Yusuf ve PYNK’den Salih Gedo, yakın bir zamanda taraflar arasındaki görüşmelerin yeniden başlayacağını duyurdu.  

ENKS temsilcisi Fesla Yusuf, ABD’li yetkililerin kendileri ile temas kurduğunu belirterek, “Görüşmelerde yeni bir aşamaya geçildiğini ve yakın zamanda çalışmaya başlayacaklarını aktardılar” dedi.

PYNK temsilcisi Salih Gedo da ABD’li heyetin Rojava’ya ulaştığı bilgisini teyid ederek, görüşmeye hazır olduklarını söyledi.

Gedo, “Görüşmeler üçüncü taraf, yani ABD heyeti hazır olmadığı için bir süre durdurlmak durumda kaldı” diye konuştu.

Yusuf ve Gedo, taraflar arasındaki müzakerelerin değişik nedenlerle durdurulduğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, “sürece zarar veren açıklamalardan kaçınılması gerektiğini” vurguladı.

Mazlum Abdi’den açıklama

Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, bir süreden beridir ENKS heyetinin yurt dışında olması ve ABD heyetinin hazır olmaması nedeniyle görüşmelerin durduğunu belirtmişti.

Abdi, “Görüşmelerde çok önemli bir mesafe kaydedilmiştir. Siyasi sorunlar çözülmüştür. Özerk Ynetim konusunda görüş birliğine varılmıştır” dedi.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanlık Divanı üyesi Foza Yusuf, 3 Aralık’ta Rûdaw’a yaptığı açıklamada, Kürt taraflar arasındaki görüşmelerin ENKS’nin “gündemde olmayan talepleri nedeniyle tıklandığını belirterek, “Rojava partiler arasında bölüşülmesi gereken bir şirket değil” demişti.

Rûdaw’a konuşan Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-S) yöneticilerinden Neşet Zaza da, görüşmelerin eğitim sistemi, tutuklular ve Roj Peşmergeleri’nin dönüşünü kapsayan askeri konularda tıkandığını belirtmişti.

Ancak ENKS Başkanlık Maclisi üyesi Süleyman Oso, 4 Aralık’ta Rûdaw’a yaptığı açıklamada, ENKS olarak görüşmeler önünde engel olacak herhangi bir şart ileri sürmediklerini belirtti.

Oso, “Bizim tarafımızdan herhangi bir engel yok. Kürtler arasındaki görüşmeler altın bir fırsattır, yakında görüşmelere başlanacağını umuyoruz” dedi.

Rojava’daki görüşmeler

Rojava’da, Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) başını çektiği 25 partinin bir araya gelmesiyle oluşturulan Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), 16 Haziran'da ortak bir açıklama ile 5 konuda anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Taraflar arasındaki anlaşma, Demokratik Suriye Güçleri (HSD) Genel Komutanı General Mazlum Kobani ile ABD'nin Uluslararası Koalisyon'daki Danışmanı William Robak sponsorluğunda gerçekleşen görüşmelerin sonucunda sağlandı.

Ortak açıklama da, 2014’te Başkan Mesud Barzani’nin desteğiyle ENKS ile TEV-DEM arasında yapılan Duhok Anlaşması maddelerinin Rojava’da iki taraf arasında birinci aşaması tamamlanan Kürt Ulusal Birliği müzakerelerinin temeli olarak kabul edildiği belirtildi.

Ayrıca, “2014 Duhok Anlaşması’nın (Yönetim, Ortaklık, Güvenlik ve Savunma) maddelerini her iki heyet arasındaki görüşmelerin temeli olarak kabul etmiştir” denildi.

Açıklamada her iki taraf adına Kürt birliği ve ortaklığına vurgu yapılırken, varılan anlaşma için, “Daha büyük bir anlaşma ile tüm Suriye halkları ve Kürt halkının menfaatlerini koruyacak pratik ortaklığın tarihi adımı olmuştur” nitelemesinde bulunuldu.

Taraflar siyasi meselelerin ele alındığı ilk tur görüşmelerinin ardından Ağustos’ta ikici tur görüşmelerine başladı.

Rojava’da oluşturulması kararlaştırılan Ortak Karar Mekanizması’ndaki üyelerin yüzde 40’ının PYNK, yüzden 40’ının ENKS’den ve yüzden 20’sinin de diğer partilerden oluşrutulması konusunda görüş birliğine varıldı.