KÜRT İLLERİ RAPORU: 2 bin 360 ölü!

06-12-2016
Rûdaw
Etiketler Uluslararası Af Örgütü Hendek Operasyon PKK Polis Asker
A+ A-

Haber Merkezi - Uluslararası Af Örgütü, yarım milyona yakın kişinin Kürt illerindeki operasyonlar nedeniyle zorla yerlerinden edildiğini açıkladı.

 

Uluslararası Af Örgütü’nden yapılan açıklamada, Kürt illerindeki yarım milyon insanın şiddet, mülk tahribatı ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle zorla yerlerinden edildiği bildirildi.

 

"Yerinden Edilmiş ve Mülksüzleştirilmiş" isimli raporunda örgüt, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yerinden edilmiş kişilerle yaptığı görüşmelere yer veriyor.

 

Örgüt raporunda Sur ve diğer ilçelerde yerlerinden edilen sakinlerin evlerine dönmelerini sağlamak için Türkiye'yi harekete geçmeye çağırdı.

 

Uluslararası Af Örgütü Türkiye uzmanı Andrew Gardner, "Sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinden bu yana bir yıl geçti. Bu iş uzadıkça aileler geri dönme umudunu kaybediyor” dedi.

 

Andrew Gardner, “Özellikle bölgedeki genel duruma bakınca, STK'ların kapatılmasına, belediye başkanlarının yerine kayyum atanmasına, medya kuruluşlarının kapatılmasına, bu ortamda bu tasfiyeler nedeniyle insanların olumlu gelişmeler olabileceğine dair umutları azalıyor" diye konuştu.

 

Gardner, rapor için Sur'lu 26 aile ile görüştüklerini ve hepsinin evlerine veya mahallelerine geri dönmek istediğini söyledi.

 

2 bin 360 kişi hayatını kaybetti

 

Rapor, 368 silahsız kent sakini de dahil olmak üzere yaklaşık 2 bin 360 kişinin operasyonlar sırasında öldüğünü aktarıyor.

 

Uluslararası Af Örgütü, yerinden olmuş kişilerin haklarına erişim eksikliğine değinerek, Türkiye'yi şartları oluşturarak yerinden olmuş halkları evlerine geri döndürme görevini yapmaya çağırdı.

 

Hendek operasyonları

 

Hendek operasyonları, 24-25 Temmuz’da Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Batman ve Hakkari’de PKK’nin gençlik yapılanması Sivil Savunma Birlikleri (YPS) ile Türk güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalardır.

 

Bu operasyonların gerçekleştirildiği bölgelerde sokağa çıkma yasakları uygulanmış ve geçici süreyle askeri güvenlik bölgesi ilan edilmişti.

 

Hendek çatışmalarının yaşandığı kentler

 

Diyarbakır’ın Sur, Silvan, Lice, Hani, Hazro, Bismil, Dicle, Bağlar, Kayapınar, Yenişehir, Kocaköy ilçeleri, Mardin’in Nusaybin, Dargeçit, Derik ilçeleri, Şırnak merkez ile Silopi, Cizre ve İdil ilçeleri, Muş’un Varto ilçesi, Batman’ın Kozluk ilçesi ile Elazığ’ın Arıcak ilçesi.

 

Ciddi çatışmaların yaşandığı Diyarbakır'ın Lice, Silvan ve Bağlar, Mardin'in Derik ve Dargeçit, Şırnak'ın Cizre ve İdil ilçelerinde barikatlar kaldırıldı, hendekler kapatıldı ve sokağa çıkma yasakları kaldırıldı. (Kaynak: Rûdaw, Deutsche Welle)

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli