ROJAVA – Derik’te bazı köylere bir haftadır elektrik verilmiyor

Erbil (Rûdaw) – Rojava’nın Derik bölgesi Aliyan ilçesine bağlı çok sayıda köye bir haftadır elektrik verilmiyor.

Rûdaw'a bilgi veren yerel kaynakların iddiasına göre, Rimelan İdaresi yetkililerinin kararıyla söz konusu köylerde elektrik kesilmiş durumda. Kabloların trafo bağlantıları da koparılmış halde.

Aynı kaynak, elektrik kesintisinin başta çocuklar, yaşlılar ve hastalar olmak üzere bölge sakinlerinin günlük hayatını olumsuz etkilediğini söyledi.

Aliyan ilçesi Rojava’da Girê Dêra Nehri ile Cerih Nehri arasında yer alıyor.

İlçeye bağlı 50'ye yakın köy bulunurken, birçok köyde elektrikler tamamen kesildi.

Keşik köyü sakini Cedan Ali, Rûdaw’a elektrik kesintisinin bölge halkına yönelik bir cezalandırma olduğunu söyledi.

Cedan Ali, “Türkiye'nin saldırılarından sonra bazı yerler tahrip edilip yakılıp yıkıldı. Birkaç gün elektrikler kesildi. Daha sonra tamir ettiler ve günde 6-7 saat elektrik verilmeye başlandı. Saldırılardan önce elektriğimiz 24 saat vardı. İnsanlar şikayet ettiler, ‘elektriğimiz 24 saat saat vardı, bunu neden yaptınız?’ dediler. Şikayetler Kamışlo elektrik idaresine kadar gitmişti. ‘Siz misiniz şikayet eden’ dercesine bu kez elektriği tamamen kestiler” diye konuştu.

Cedan Ali, yönetimin halka hizmet etmek yerine onlarla rekabet ettiğini savunarak şöyle devam etti:

"Aliyan bölgesinde çok sayıda köy var, bunlara bir dakika elektrik verilmedi, elektrik kabloları da kesildi. İnsanlar yönetimden şikayetçi. Halkla rekabet etmeye mi geldiniz, yoksa halka hizmet etmeye mi geldiniz? Bu gerçekten acayip bir şey. Hiçbir otoritenin halkını bu şekilde cezalandırdığını görmedim.”

Türkiye'nin geçen ay Rojava’da elektrik ve gaz santrallerine saldırılar düzenlemesi tüm bölgede elektrik kesintilerine neden oldu.

Rûdaw'a konuşan yerel kaynaklar, santrallerin onarıldığını ve elektrik akışının normale döndüğünü vurguluyor.

Aynı kaynaklar, köylerdeki elektrik kesintilerinin ise bölge sakinlerine ceza olarak uygulandığını öne sürüyor.