Tahran’da öldürülen Nesrin Kadiri Meriwan’da toprağa verildi
Erbil (Rûdaw) - İran güvenlik güçleri tarafından Tahran'da evinde darp edilerek gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Nesrin Kadiri’nin cenazesi sabah saatlerinde sıkı güvenlik önlemleri altında Meriwan’da toprağa verildi.
Jina Emini’nin ölümü ardından Rojhılat’ın Saqiz kentinde 17 Eylül’de patlak veren ve tüm ülkeye yayılan gösteriler 8’inci haftasında devam ediyor.
Cuma günü Tahran’da düzenlenen gösterilere katılan Kürt kadın Nesrin Kadiri güvenlik güçlerinin darp etmesi sonucu yaşamını yitirdi.
Kurdpa Ajansı’nın aktardığı bilgilere göre Kadiri, Cuma günü Tahran’da gerçekleştirilen protesto gösterilerine katıldı. Kadiri’yi tespit eden güvenlik güçleri akşam saatlerinde Kadiri’nin evine baskın yapıp onu coplarla darp ettikten gözaltına aldı.
Tahran’da yaşayan Nesrin Kadri Rojhılat’ın Meriwan kenti nüfusuna kayıtlıydı. 35 yaşındaki kadın özel bir sektörde çalışıyordu.
Edinilen bilgilere cenazede gösteri düzenlenmesini önlemek amacıyla, güvenlik güçlerinin büyük güvenlik önlemleri altında memleketi Meriwan’da aceleyle gömüldü.
İran yönetimi, protestoları sonlandırmak için bugüne kadar şiddet dışında bir yol denemedi. İranlı yetkililer protestoları sürekli olarak dış güçlerin oyunu olarak yorumluyor ve protestoculara karşı ısrarla mücadele edeceklerini dile getiriyor.
Gösterilerde şimdiye kadar birçok kişi yaşamını yitirdi
Geçen hafta, İran İnsan Hakları Kurumu (IHR), Jina Emini'nin polis tarafından katledilmesi sonrasında başlayan gösterilerde emniyet güçlerinin müdahalesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 253'e yükseldiğini açıklamıştı.
İran'da, Sistan-Belucistan eyaletine bağlı Khaş kentinde iki gün önce cuma namazı sonrası düzenlenen protestolarda güvenlik güçleri göstericilere ateş açmış ve açılan ateş sonucunda 16 kişi yaşamını yitirmişti.
Geçen hafta da 16 yaşındaki Piranşarlı Komar Deroftade, gösterilerde yaşamını yitirmişti.
Gösteriler, tehdit ve şiddete rağmen sürüyor
İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami, 26 Ekim’de protestoculara "Bugün gösterilerin son günü artık sokağa çıkmayın" tehdidinde bulunmuştu fakat hâlen Rojhilat kentileri ve İran’daki protestolarda, “Jin, jiyan, azadî” sesleri yükseliyor.
Birçok farklı kesimin desteklediği protestoları, sporcular da farklı bir şekilde destekledi. İran ile BAE arasındaki plaj futbolu maçında, yayın sırasında İranlı oyuncular milli marşı söylemedi. Bunun üzerine canlı yayın durduruldu.
Dünyanın farklı yerlerinde de protestolar düzenleniyor
Rojhilat ve İran’da devam eden Jina Emini protestolarına destek amacıyla dünyanın farklı kentlerinde de protestolar düzenleniyor.
Son olarak bugün Berlin ve Roma’da yapılan gösterilere birçok kişi katıldı. Göstericiler Almanya ve AB’nin, İran politikalarında değişikliğe gitmelerini de talep etti.
Berlin’deki göstericilerin temsilcisi, “Almanya, İran büyükelçisini geri çekmeli” dedi.
Geçtiğimiz haftalarda da Rojhilat ve İran'daki göstericilere destek amacıyla Berlin, Roma, Paris ve Tel Aviv’de gösteriler düzenlenmişti.
Yargılamalar endişe yaratıyor
İranlı yetkililer, protestolarda gözaltına alınan kişilerin dosyalarının gözden geçirilip bunların hemen cezalandırılacağını dile getiriyor.
Birçok kesim yargılamanın tarafsız olmadığını ve yargılananların zaten suçlu olarak görüldüğünü dile getiriyor.
İlk yargılama da endişeleri daha da artırdı. Dava, “İsyan suçlularının yargılanması” şeklinde adlandırılmıştı.