Erdoğan Ilısu Barajı'nın açılışını yapacak

06-11-2021
Rûdaw
Etiketler Hasankeyf Ilısu Barajı Batman Cumhurbaşkanı Erdoğan
A+ A-

Haber Merkezi - Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Batman’da temaslarda bulunacak. Erdoğan, sular altında kalan tarihi Ilısu Barajı’nın açılışı ile yapımı biten Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin açılış törenlerine katılacak.

Erdoğan ayrıca Batman'da 1 milyar 36 milyon 969 bin 231 lira bütçe ile yapımı tamamlanan yatırımların da açılışını yapacak.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında dönemin Başbakanı olan Erdoğan tarafından temeli atılan "Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES" Mardin ve Şırnak sınırları içerisinde Dicle Nehri üzerinde Mardin'in Dargeçit ilçesinin 15 kilometre doğusunda yer alıyor.

Dicle Nehri üzerindeki en büyük baraj

Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde dolgu hacmi, kret uzunluğu ve beton yüzeyi bakımından dünyada birinci olan baraj, gövde hacmi bakımdan ülkede Atatürk Barajı'ndan sonra ikinci, göl hacmi bakımından Atatürk ve Keban Barajlarından sonra üçüncü, ürettiği enerji bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban Barajlarından sonra dördüncü ve Dicle Nehri üzerindeki en büyük baraj ve HES olma özelliği taşıyor.

19 Temmuz 2019'da tamamlanan baraj, su tutmaya başladı. İlk türbinin devreye alınması ve ilk enerji üretimi, 19 Mayıs 2020'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın video konferans yoluyla katıldığı törenle gerçekleştirildi. Diğer üniteler de 2020 yılının sonuna kadar devreye alındı ve işletilmeye başlanıldı. Barajda, şimdiye kadar 3,7 milyar kilovatsaat enerji üretildi.

Batman’da günlük 41 bin varil petrol üretiliyor

84 yıl önce 17 haneli köy iken bölgede petrol bulunmasıyla kaderi değişen Batman, günlük 41 bin varil petrol üretimiyle Türkiye’nin ham petrol üretiminin yüzde 40'ını gerçekleştiriyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli