KCK’den ABD’ye Çemanke yanıtı

06-11-2020
Rûdaw
Etiketler KCK PKK/KCK ABD Dışişleri Bakanlığı Çemanke Peşmerge Komutanı Peşmerge Bakanlığı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - KCK, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Çemanke saldırısına ilişkin yaptığı açıklamayı kınayarak, “Kürtler arası savaşı çıkarmaya çalışan güçlere cesaret verecek” açıklamasında bulundu.

KCK Dış İlişkiler Komitesi adına yapılan yazılı açıklamada, “ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısının "gerginliği sonlandırmak yerine sorumluluktan uzak çatışmayı, çelişkileri ağırlaştıracak" sözler sarf ettiği belirtildi.

Açıklamada, "ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı'nın yaptığı açıklama tamamen provokatif, gerçeklikten uzak ve gerçeği çarpıtmaya yönelik bir açıklamadır. ABD, Türk devlet işgalciliğinin Güney Kürdistan ve Irak'a yaptığı askeri sevkiyatı eleştireceğine, sevkiyatı destekleyici mahiyette bir açıklama yapmıştır" denildi.

Açıklamada ayrıca, "ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı'nın yaptığı açıklamayı kınıyor, Kürt halkına, özellikle de Güney Kürdistan halkına, tüm güç ve siyasi taraflara, aydınlara provokatif açıklamaya karşı uyanık olmaları ve sorunların çözümüne yönelik çabalarını daha da artırmaları çağrısını yapıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Ne olmuştu?

4 Ekim günü, Duhok’un Amedi ilçesine bağlı Çemanke kasabasında PKK’lilerin yola döşediği mayının patlaması sonucu bir Peşmerge şehit olmuş, iki Peşmerge de yaralanmıştı.

PKK’nin askeri kanadı Halk Savunma Güçleri (HPG), Peşmerge’nin bölgede operasyona çıktığını ve kendi kamplarına girdiğini öne sürmüştü.

Ancak Peşmerge Güçleri Genel Örgütlenme Kurulu Sorumlusu Tuğgeneral Hasan Nuri, “operasyon” iddialarını yalanlayarak PKK’lilerin geçiş güzergahında mayın patlattıktan sonra kendisinin de içerisinde bulunduğu konvoya roketatar ve ağır silahlarla saldırdığını söyledi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, “PKK’nin Kürdistan Bölgesi topraklarının derinliklerinde bulunan Çemankê’de gerçekleştirdiği saldırı tehlikelidir ve şiddetle kınıyoruz. Bu saldırının hiçbir gerekçesi yoktur, Kürdistan topraklarına, halkın huzur ve refahına karşı yapılmıştır” ifadeleri kullanılmıştı.

ABD’den kınama

ABD Dışişleri Bakanlığı, “terör örgütü” diye adlandırdığı PKK’nin Peşmerge Güçleri’ne karşı gerçekleştirdiği saldırıyı kınadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yadımcısı Cale Brown, yatığı yazılı açıklamada, “ABD, terör örgütü PKK'nin dün Irak'ta Kürdistan Bölgesi güvenlik görevlilerine yönelik saldırılarını şiddetle kınıyor” demişti.

Sözcü Yardımcısı Brown, “Irak Başbakanı Kazımi ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti'ne terörizmi kökten bitirme çabalarına verdiğimiz destekte kararlıyız. Bu saldırılarda ölen ve yaralananların ailelerine başsağlığı diliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli