Prof. Dr. Erdem: Çözüm için Kürtçe resmi dil olmalıdır

06-11-2014
Gönül Morkoç
Etiketler kürtçe resmi dil fazıl hüsnü erdem
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – Hukukçu Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem, Kürdistan Bölgesi’nin Türkçe’yi resmi dil ilan etmesinin önemli olduğunu belirterek, “Türkiye’de de Kürt sorununun çözümü için Kürtçe’nin resmi dil olması önemlidir. Kürtler isterse, Kürtçe resmi dil olmalıdır” dedi.

 

Kürdistan Bölgesi Parlamentosu, geçtiğimiz günlerde yaptığı düzenleme ile Türkçe’nin Türkmence lehçesini resmi dil ilan etti. Bu adımdan sonra Türkiye’de yaşayan Kürtler, Türkiye hükümetinin kendileri için aynı hassasiyeti göstermemesinden yakındı.

 

Türkiye Anayasası’nın üçüncü maddesinde, “Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi dili Türkçe’dir” ifadesi yer aldığı için, Türkçe dışında bir dilin resmi kurumlarda ve resmi kurum işlemlerinde kullanılması mümkün değil.

 

Konu ile ilgili Rudaw’a konuşan Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem, “Türkiye’de ancak yeni bir anayasa ile ikinci bir resmi dil mümkün olabilir” dedi.

 

Prof. Dr. Erdem, yapılacak anayasada, ikinci ya da daha fazla resmi dile olanak sağlamak için 3 alternatif bulunduğunu belirterek,  “Birinci seçenek, resmi dil mevzuuna herhangi bir şekilde yer verilmeyerek, düzenleme kanuna bırakılacak. İkinci seçenek, Kürtçe’ye doğrudan atıf yapılmak istenmiyorsa, bölgesel ya da yerel diller ifadesi kullanılabilir. Üçüncü seçenek ise, hangi dil resmi olacaksa, onun ismi zikredilebilir” değerlendirmesini yaptı.

Son dönemlerde yapılan Bolivya Anayasası’nın 36 resmi dili tanıdığına işaret eden Prof. Dr. Erdem, “Çok sayıda resmi dil bir ülkeyi bölmez bütünleştirir. Avrupa’nın bir çok ülkesinde, birden çok resmi dil kullanılıyor” diye konuştu.

 

Erdem, Kürt siyasal hareketinin, “Kürtçe resmi dil olsun” talebini yüksek sesle dile getirmediğini belirterek, şunları söyledi:

 

“2009’a kadar Kürt siyasi hareketi Kürtler’den de kurucu bir unsur olarak bahsedilmesi gerektiğini ifade ediyordu. Bu talep 2009’dan sonra sesli dile getirilmedi. Eğer ortak bir çözüm bulunmak isteniyorsa, Kürtçe’nin resmi dil olması, statüsünü güçlendirecektir.  Kürt sorunun çözümü için bu önemlidir. Bugün böyle bir talep yok, ama talebin olmaması bunun olmayacağı anlamına gelmiyor. Kürtler isterse Kürtçe de resmi dil olmalıdır.” 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli