Kürt göçmenler Libya’da mahsur: 'Delirmek üzereyiz'

06-10-2021
Etiketler Kürt göçmen Libya
A+ A-

Erbil – Türkiye üzerinden deniz yoluyla İtalya’ya ulaşmaya çalışan bir grup göçmen, Libya’da mahsur kaldı.

Bu yıl içinde pek çok Iraklı göçmen Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken Belarus, Polonya ya da Suriye gibi ülkelerde mahsur kaldı. Iraklı ve Kürt göçmenlerden oluşan bir grup mülteci botla Türkiye üzerinden İtalya’ya ulaşmaya çalışırken Libya’da mahsur kaldı.

Önce İzmir’e, oradan İtalya’ya

58 kişilik grubun içinde bulunan 22 yaşındaki Halil İbrahim, iş imkanlarından umudunu kesince Avrupa’ya gitme yolunu seçti. 19 Eylül’de İstanbul’dan ayrılan İbrahim, İtalya’ya geçmek üzere İzmir’e gitti.

Rûdaw Radyo’ya bağlanan Halil İbrahim’in ağabeyi Sangar İbrahim, kardeşinin 3 gün önce Libya’dan kendilerini aradığını kaydetti.

İbrahim iyi olduğunu ve Bingazi’de polis gözetiminde olduğunu aktardı.

“4 gün, 4 gece bir şey yiyemedik, mecburen Libya’ya girdik”

Rojhilatlı olan Kürt göçmen Porya Muhammedi de grubun içinde bulunuyor. Rûdaw’a konuşan Muhammedi, yolculuklarına ilişkin konuştu:

“İtalya karasularından 4-5 saat ötedeydik. Bize denizde dalga olduğunu ve gidemeyeceğimizi söylediler. Kaptanlar korktu. 4 gün, 4 gece boyunca yiyecek bir şeyimiz yoktu. Bir şey yapamadık, bu yüzden mecburen Libya’ya girdik.”

“Hepimiz delirmek üzereyiz”

Libya’ya giren ve içinde çocukların da olduğu grup daha sonra polis tarafından gözaltına alındı.

Libya’da güvenliklerinden endişe ettiklerini belirten Muhammedi, “Ya bizi şehirlerimize sınır dışı etsinler ya da İtalya’ya gönderin, yeter ki buradan çıkalım. Hepimiz delirmek üzereyiz” diyerek durumlarını özetledi.

Birleşmiş Milletler’den (BM) bir heyetin kendilerini ziyaret ettiğini belirten İbrahim, pek çok göçmenin Irak’a dönmek üzere kaydolduğunu ve grubun içinde Türkiye ve Afganistan’dan da göçmenler olduğunu aktardı.

Libya kaynakları, göçmenlerin şu an ülkede devam eden karışıklıkla herhangi bir ilgilerinin olmaması durumunda serbest bırakılacağını söyledi.



Eylül sonunda bir grup Şengalli Ezidi göçmen Belarus-Polonya sınırında bir hafta boyunca mahsur kalmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli