Kürt liderler Ezidilerin ‘Cema Bayramını’ kutladı

06-10-2019
Rûdaw
Etiketler Cema Bayramı Ezidi Kürtler
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürt liderler Ezidi Kürtleri’nin Cema Bayramı’nın (Toplanma) gelişi münasebetiyle birer kutlama mesajı yayımladılar.

Ezidi Kürtlerinin en uzun bayramı olarak kabul edilen Cema Bayramı, bu yılın 6 ila 13 Ekim tarihleri arasında kutlanıyor.

Başkan Mesud Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı, Başbakan ve Kürdistan Parlamentosu tarafından bayram vesilesiyle birer kutlama mesajı yayımlandı.

Başkan Mesud Barzani, yayımladığı mesajında, Ezidi Kürtleri’nin bayramını kutlayarak, huzurlu ve mutlu bir yaşam geçirmelerini diledi.

Mesajda, “Ezidi kardeşlerimizin tüm bayramlarını huzur ve barış içinde geçirmelerini geçmşte teröristlerin zulmünden yaşadıkları acı ve kederlererin sonlanmasını temenni ediyorum” dedi.

Ezidi Kürtlere birkez daha desteğini yenileyen Mesud Barzani, kendilerine barışçıl bir yaşam sürdürmelerini temennisinde bulundu.

Neçirvan Barzani: Kayıpların bulunması için çalışmalarımız sürecek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani de yayımladığı mesajda, Ezidilerin bayramı güzellik ve coşkuyla geçirmeleri temennisinde bulunarak, tüm Ezidi ve Kürdistan halkının daha iyi şartlarda yaşamalarını diledi.

Barzani, IŞİD tarafından kaçırılan ve halen kayıp olan Ezidilerin de bulunması çabalarının süreceğini belirtti.

3 binden fazla Ezidi’nin akibetinin halen bilinmediğini belirten Neçirvan Barzani, çok sayıda Ezidi Kürt’ünün halen göçmen hayatını sürmek zorunda kaldığını ve evlerine dönemediğine işaret ederek, evlerine dönmeleri için ellerinden gelen tüm çabayı göstereceklerini kaydetti.

Mesrur Barzani: Çabamız sürecektir

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani ise yayımladığı kutlama mesajında, “Cemaye Bayramı’nın gelişi münasebetiyle, Kürdistan Bölgesi ve dünyadaki tüm Ezidi Kürt kardeşlerimizi en içten dileklerimle kutluyor, bayramlarını huzur içinde ve güzelliklerle geçirmelerini diliyorum” dedi.

Mesrur Barzani yayımladığı bayram mesajında, şu ifadelere yer verdi:

“Ezidi kardeşlerimiz geçmiş yıllarda felaketler ve zorlu günlerle karşı karşıya kaldı, Kürdistan Bölgesi’nin barışçıl ve birlikte yaşam atmosferi içinde o zorlu günleri geride bırakacaklarını umut ediyoruz, Kürdistan Bölgesi Hükümeti de Ezidi kardeşlerimizin acılarını dindirmek, birlikte yaşam kültürünü derinleştirmek ve Kürdistan Bölgesi’ndeki etnik ve dinsel bileşenler arasındaki huzuru güçlendirmek için çabasını sürdürecektir.”

Kürdistan Parlamentosu Başkanlığı tarafından yayımlanan mesajda ise Ezidi Kürtleri’nin bayramı kutlanarak, bayramın birlikte yaşam kültürlüğünü perçinleşmesine vesile olması temennisinde bulunuldu.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Ezidi Kürtleri’nin Cema Bayramı vesilesiyle Ezidi çalışanlarına 1 hafta bayram izni verdi. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan Ezidiler 14 Ekim’de mesailerine başlayacak.

Her yıl 6-13 Ekim tarihleri arasında Ezidi Kürtler Laleş’te bir araya geliyor. Laleş’teki Şeyh Adi Türbesi’nde dini ve milli hac olarak kabul eden Ezidiler, şeyhin sandukasına yüz sürüp 3 kez tavaf ettiklerinde hacı oluyor. Ezidiler Şeyhin Türbesi’ne Sırat Köprüsü denilen bir köprüden geçerek ulaşırlar. Türbenin içinde bulunan ve Kahniya Sipi dedikleri suda vahtiz ederler.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli