Alman yetkiliden Şengal yorumu: Bağdat Erbil’i, Erbil de Bağdat’ı suçluyor

Erbil (Rûdaw) – Alman SDP Milletvekili, Küresel Dini Özgürlük Komiseri Frank Schwabe, Şengal’de Ezidi Kürtlerin güvenlik durumuna ilişkin yaptığı açıklamada, “Kentte yapılaşma var ancak bu yeterli değil. Konut olmadan insanlar geri dönmeyecek. Bu Irak’ın iç meselesi ancak biz de bu sürece destek vermek istiyoruz” dedi.

Nwenar Fatih’in sunduğu Rûdaw’i Emro programına katılan Alman SDP Milletvekili, Küresel Dini Özgürlük Komiseri Frank Schwabe, Ezidi Kürtlerin Kürdistan Bölgesi, Türkiye ve Almanya’daki durumlarını değerlendirdi.

Şengal’de yapılaşmaların başladığına dikkat çeken Frank Schwabe, bu meselenin Irak’ın iç sorunu olduğunun altını çizerek atılan adımların yeterli olmadığı belirtti.

Bağdat Erbil’i, Erbil de Bağdat’ı suçluyor

Şengal Anlaşması’na da değinen Schwabe, “İnsanların çok fazla eleştirisi olduğunu biliyorum çünkü bu anlaşmanın bir parçası olmadığımızı söylüyorlar. Öte yandan, elimizdeki tek şey bu, bu yüzden Bağdat ve Erbil arasında bu konuda bir tür anlaşma var. Bence iki hükümetin de gelişmek için her şeyi yapması konusunda ısrarcı olmalıyız. Ülkedeki zor durumu anlıyorum; çok fazla bölgesel çatışma varken kolay değil. Bağdat'a gittiğimde, çözümün Kürdistan'da olduğunu söylüyorlar. Burada olduğumda, çözümün Bağdat'ta olduğunu söylüyorlar. Yani bu, diğerinin sorumlu olduğunu söylemek için bir tür oyun. Bu tür söylemler en nihayetinde bir işe yaramayacak” dedi.

Ezidi Kürtlerin kötü yaşam şartlarında hayata tutunduklarını ifade eden Schwabe, şunları söyledi:

“Kesinlikle özgür değiller. Toplum içerisinde diğer bileşenlerin onların yaşam tarzı ve ritüelleri hakkında önyargılı olduklarını ve çok fazla dedikodu yapıldığını biliyorum. Ben bunu anlıyorum, ancak Almanya’ya gelmeleri için bundan daha fazlasına ihtiyaçları var, yani tecavüz ve ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğunuzda Almanya’da iltica talep edebilirsiniz. Bu tür vakalar olmadan hatta mültecinin geldiği ülkede durum kötü de olsa kalma hakkına sahip olmayacaklar. Dünya standartlarını göz önünde bulundurursak biz bu insanları diğerlerinden daha üstünmüş gibi alamayız. Dünyanın diğer ülkelerinden gelen kim olursa olsun biz yine aynı standartlarla süreci yönetiyoruz.”

“Çoğu Türkiye’nin güneydoğusundan göç ediyor”

Türkiye’de yaşayan Ezidi Kürtlerin durumu hakkında da yorum yapan Frank Schwabe, “Orada da durum aynı. Türkiye’den de çok sayıda insan (Almanya’ya) geliyor. Türkiye, geçen sene Almanya’ya gelen göçmen sıralamasında üçüncü sıradaydı. Onlar mevcut hükümetten kaçıyorlar. Çoğu Türkiye’nin güneydoğusundan göç ediyor. Tabii ki onların da çoğunun iltica talepleri kabul edilmiyor. Orada siyasi durumun iyi olmadığını söylüyorlar. Hükümeti eleştirdiği için hapis cezası ile karşı karşıya olanlar, hapse atılan veya mahkemeye verilenlerin Almanya’da iltica başvuruları kabul edilme şansı daha yüksek. Aksi halde genel olarak kötü bir durumdan dolayı geliyorlarsa bu kalmak için yeterli bir sebep değil” şeklinde konuştu.