Fotoğraf galerisi

06-09-2021
16 Photos
Bilind T.Abdullah

Kerkük (Rûdaw) – Ekim 2017’den bu yana Irak hükumeti tarafından atanan Vali Rakan Cuburi tarafından yönetilen Kerkük’te sokaklar çöpten geçilmiyor. Irak’ta seçimlerin yaklaştığı bu dönemde, Kerkük’ten milletvekili adayı olanlar da hizmet, altyapı ve temizlik konularında vaadlerde bulunuyor.

Kerkük, Irak Anayasasının 140’ıncı Maddesinde ana hatları çizilen normalleşme, nüfus sayımı ve bölgelerin statüsünün referandumla belirlenmesini öngören üç aşamalı bir süreci kapsayan “tartışmalı bölgeler” arasında yer alıyor. Ancak şu ana kadar da kentin geleceğini belirleyecek olan bu adımlar atılmış değil.

16 Ekim 2017’de Irak ordusu ve Heşdi Şabi’nin saldırısı ile kentte yönetim atanmış bir valiye bırakıldı. Bağdat’ın atadığı Rakan Cuburi, sık sık bölgenin demografisini değiştirme ve Saddam döneminden kalma “Araplaştırma” politikasını hayata geçirmekle gündeme geldi.

Kerkük şimdi ise adeta “sahipsiz bir kent” görünümünde. Petrol zengini kentin farklı semtlerinde sonradan yapılan yapılar altyapı hizmetinden mahrum kalırken sokaklarda yığılan ve toplanmayan çöpler ise ilk göze batan ayrıntılar oluyor.

Özellikle Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı mahallelerde biriken çöpler, insan sağlığını da tehdit eden düzeye ulaşmış bulunuyor.

Ebu Kaşan isimli Kerküklü, “Seçim propagandası yapan adaylar hizmetten bahsediyor ve reklam kampanyalarına büyük bütçe ödüyor. Oysa o bütçeyi çöplerin toplanması için verseler kent şimdi temizlenirdi” dedi.

Eski Vali Dr. Necmeddin Kerim döneminde Kerkük’ün temizliği için anlaşılan firmaya 1 milyar 200 bin Irak dinarı ödeniyor, çöpler günlük olarak temizleniyordu.

Fakat 28 Şubat 2018’de bu firma ile olan anlaşma feshedildi. Şimdi kenti temizlemekle sorumlu yeni bir firma ile 200 milyon dinar karşılığında anlaşılmış. Ancak sokaklar çöplerle boğuşuyor.  

Kerkük’te günlük 700 bin ton çöp atılıyor. Kentteki 6 belediye bölgesinin çöpleri sadece iki bölgeye biriktiriliyor. Geri dönüşüm olmayan kentte, çöplerin gömüldüğü büyük bir merkez bulunuyor.

Foto muhabir: Bilind T. Abdullah