Başkan Barzani: 25 Eylül bağımsızlık ilanıdır

Erbil (Rûdaw) - Başkan Mesud Barzani, referandumun ertelenmesi için ciddi bir baskı olduğunu ancak bu karardan geri adım atılmayacağını söyledi.

 

Erbil’de sanatçı, gazeteci ve yazarlarla bir araya gelen Başkan Barzani, “Referandumun ertelenmesi için büyük bir baskı var ancak kararlıyız. Geri adım atmayacağız. Referandum 25 Eylül’de yapılacaktır” dedi.

 

Referandum kararının uluslararası yasalara aykırı olmadığını da belirten Barzani, “Maalesef Irak’ta ortaklık yok. Madem Irak ortaklığı kabul etmiyor. Ayrılmamızdan da şikayet etmemeleri gerekiyor. Irak Anayasası da referanduma onay veriyor” diye konuştu.

 

“Tüm dünyaya referandumun Kürt halkının hakkı olduğunu göstermemiz lazım” diyen Başkan Barzani, şunları söyledi:

 

“Çoğu kişi referandumun gösteriş veya eldeki bir kart olduğunu dile getiriyor. Ancak referandum kararı ne gösteriş ne de eldeki karttır. Bu bizim en doğal hakkımızdır ve bu hakkı kullanacağız. Referandum kararı, siyasi tarafların katıldığı bir karardır. Kararı tek bir şahıs veya partinin verdiğini söyleyenler büyük bir zulüm yapmış olur.”

 

Referandumun sonrası sürece de değinen Barzani, “25 Eylül bağımsızlık ilanıdır. Ancak Bağdat’la görüşmeleri sürdürmemiz gerekiyor. Çünkü aramızda çözülmesi gereken birçok farklı sorun var” ifadelerini kullandı. 

 

“Bunca gencin kanı özerk bir bölge için dökülürse  çok yazık olur” diyen Başkan Barzani, sözlerine şöyle devem etti:

 

“Gelecekteki Kürdistan Devleti, cumhuriyetçi ve federal bir sistemle her yönden demokratik olacaktır. Son kararı her zaman halk verecektir. Kürdistan’ın geleceğinin her yönden iyi olacağından emin olun. Edindiğimiz tecrübeyle komşularımızla istikrarlı ilişkiler kuracağız.

 

Geçmişte fırsatlarımız oldu. Ancak bu son fırsat olabilir. Keşke daha önce bu kararı alsaydık. Bu fırsat elimizden giderse Allah bilir ne zaman bu fırsatı bir daha yakalarız. Ya bu süreci geçeriz ya da herşeyden elimizi ayağımızı çekip, kader ve kazaya sığınırız. Bu sorunun tehlikeli olmadığını hiçbir zaman söylemedim. Ancak beklemek çok daha tehlikelidir.”

 

Ülkelerin referanduma bakışına ilişkin ise Barzani, “Belki bir süre bize baskı uygulayabilirler. Ancak dünya çıkarlar üzerine kuruludur. Bir süre sonra gerçeklerle muamele edeceklerdir. Onlar daha önce de federalizm ve peşmergenin varlığının yanında değillerdi. Ancak şu anda gerçekler onları mecbur kıldı” dedi.

 

Başkan Barzani, halk arasında “Hayır” cephesinin varlığını üzüntüyle karşıladığını ancak söz konusu kesime hukuk dışı saldırı yapılmayacağını belirterek, sözlerine şunları ekledi:

 

“Referandumda ‘Evet’ ya da ‘Hayır’ demek demokrasiyle eşdeğerdir. Neye karar vereceğini kendileri bilir. ‘Hayır’ diyeceklerin halka cevap vermesi gerekiyor. Hakları dahi olsa Kürdistan’da hiç kimsenin ‘Hayır’ diyeceğine inanmıyorum.

 

Hükümetin mevcut sorunlara çözüm bulması gerekiyor. Partiler de sadece eleştirmeyip, hükümete yardımcı olmalı. Kürdistan halkı ne kadar başı dik şekilde yaşarsa biz de o kadar mutlu oluruz. Referandumda ‘Evet’ denilirse çok daha iyi bir konuma geliriz.”

 

Barzani, bağımsızlık yolunda Kürt kadınlarının yaptığını dünyada hiçbir kadının yapmadığını, kadınların verdiği mücadelenin takdire şayan olduğunu belirtti.

 

NATO’nun Irak ordusuyla 10 yıl uğraştığını ancak söz konusu ordunun 10 saatte dağıldığını ifade eden Barzani, “iradenin en önemli silah olduğunu” söyledi.

 

Bağdat ile Erbil arasındaki ilişkilere de değinen Barzani, “Bağdat’la ilişkilerin yakın zamanda normalleşmesini umut ediyorum” dedi.

 

Irak’ın mezhepçi şekilde davrandığını da dile getiren Barzani, Şii Heşdi Şabi güçlerinin her gün Kürtleri tehdit ettiğini belirtti.