Süleymaniye Valisi: Eğer Kobani ile komşu olsaydık...

Süleymaniye (Rûdaw) - Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir, Rojava'nın (Suriye Kürdistanı) Kobani kentinin üzerindeki siyasi ambargonun kaldırılması gerektiğini ifade ederek, “Keşke Kobani'yle komşu olsaydık” dedi.

 

Süleymaniye'de bugün Kobani'nin yeniden inşası ile ilgili bir seminer düzenlendi.

 

Seminere Değişim Hareketi'nin (Goran) eski üst düzey yetkilisi Haval Ebubekir'le birlikte bazı il yöneticileri ve işadamları da katıldı. 

 

Rûdaw'a konuşan Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir, Kobani'nin yeninden inşa edilmesi için kente yapı malzemelerinin ulaştırılması gerektiğini belirtti.

 

Rojava üzerindeki "siyasi ambargonun" kaldırılması gerektiğini dile getiren Heval Ebubekir, şunları söyledi:

 

“Siyasi ambargo kaldırılırsa, kentin ihtiyaçlarını biz sağlayacağız. Keşke Kobani'yle komşu olsaydık; sadece kalplerimizi değil, sınırlarımızı da onlara açardık.”

 

Kobani halkının kentin yeniden inşası için verdiği çabanın örnek alınması gerektiğini söyleyen Süleymaniye Valisi, şöyle devam etti:

 

“6 ay gibi kısa bir sürede yüzde 80'i tahrip olan kenti temizleyerek, su şebekesini ve kanalizasyonu onardılar. Tarım sektörünü yeninden canlandırdılar. Yoğun bir çabayla ciddi adımlar attılar.”

 

5 milyar dolar

 

Kobani Kantonu Dışilişkiler eski Sorumlusu İdris Nehsan, 2016'nın ortasına kadar 60 milyon dolar harcandığını ifade ederek, kentin yeniden inşası için 5 milyar dolara ihtiyaç olduğunu belirtmişti.

 

Rojava’da en küçük kanton olan Kobani’nin 350 köyü var.

 

16 Eylül 2014’te IŞİD tarafından işgal edilen Kobani, uluslararası koalisyonun savaş uçaklarının desteğiyle Peşmerge Güçleri ve Halk Savunma Birlikleri'nin (YPG) mücadelesi sonucu 26 Ocak'ta geri alınmıştı.