'PKK ile bağlantılı' olduğu gerekçesiyle hakkında kapatma kararı bulunan partiden açıklama

06-08-2024
Etiketler Irak Kapatılma kararı PKK Özgürlük Hareketi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Yüksek Yargı Konseyi’nin, “PKK ile bağlantısı olduğu” gerekçesiyle hakkında kapatma kararı verdiği “Özgürlük Hareketi” söz konusu kararın “Türkiye’nin baskısıyla” alındığını savunarak, yasal yollara başvuracaklarını açıkladı.

Irak Yüksek Yargı Konseyi, “yasaklı örgütler” arasında yer alan PKK ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle üç siyasi partinin kapatılmasına karar verdi.

Hakkında kapatma kararı bulunan 3 siyasi partiden biri olan Özgürlük Partisi’nin (Tevgerê Azadî) Eş Genel Başkanı Selam Abdullah Rûdaw’a yaptığı açıklamada kararı “adaletsiz” olarak niteleyerek, “Partimiz İçişleri Bakanlığı’nın izniyle Irak’ta faaliyet yürüten resmi bir partidir. Karar hukuki değil, siyasi amaçlar taşımaktadır” dedi.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci'nin talebiyle Yargı Konseyi, Ezidi Demokratik Özgürlük Partisi, Demokratik El-Nehza Cephesi ve Kürdistan Özgür Toplum Partisi'nin kapatılmasını kararlaştırdı.

Selam Abdullah, kapatılma kararının Irak Ulusal Güvenlik Danışmanının talebiyle gerçekleşip gerçekleşmediği konusunun henüz netlik kazanmadığını ve bu konuda bilgi edinmek için girişimlerini sürdürdüklerini söyledi.

"Irak’ın toprak bütünlüğünü savunan bir partiyiz"

Söz konusu kararın “Türkiye’nin baskısıyla” alındığının altını çizen Özgürlük Partisi Eş Genel Başkanı Selam “Türkiye bizi PKK'ye yakın bir güç olarak görüyor. Ancak biz Kürdistan Bölgesi ve Irak'ta faaliyet gösteren, Irak’ın toprak bütünlüğünü savunan bir partiyiz. Dolayısıyla kararın yüzde yüz Türkiye'nin baskısıyla alındığına eminiz" dedi.

Kapatma kararının iptali için yasal yollara başvuracaklarını belirten Selam, "Federal mahkemeye mi yoksa başka bir mahkemeye mi şikayette bulunacağımıza henüz karar vermedik. Ancak haklarımızı geri almak için tüm yasal yollara başvuracağız" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci'nin talebi üzerine Yargı Konseyi, Ezidi Demokratik Özgürlük Partisi, Demokratik El-Nehza Cephesi ve Kürdistan Özgür Toplum Partisi'nin kapatılmasına karar verdi.

Kararda, kapatılan partilerin ‘yasaklı Kürdistan İşçi Partisi’ne (PKK) bağlı oldukları ve ülkede yasadışı faaliyetlerde bulundukları’ tespit edildiği belirtildi.

Daha önce Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, devlet kurumlarındaki yazışmalarda PKK için "yasaklı örgüt" ifadesi kullanma çağrısında bulunmuştu.

Mart ayında Türkiye hükümetinden üst düzey bir heyetin Irak'ı ziyaret etmesinin ardından Bağdat yönetimi, PKK'yi resmen güvenliğine tehdit olarak tanımladıkları ve ülkede yasaklı bir örgüt olarak sınıflandırdıklarını duyurmuştu.

PKK, yıllardır Ezidilerin yoğun olarak yaşadığı Şengal bölgesinde bulunuyor, özellikle de tartışmalı bölgelerde nüfuzunu artırarak Erbil ile Bağdat arasında varılan Şengel anlaşmasının uygulanmasını engelliyor.

Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı Sınır Kuvvetleri Komutanlığı, haziran ayında Irak-İran sınırındaki PKK mensuplarının varlığını azaltmaya yönelik tedbirlerin uygulamaya konulacağını açıklamıştı.

Bakanlık ayrıca Irak-Türkiye sınırının güvenliğinin sağlanmasına yönelik daha kapsamlı bir planın hayata geçirileceğini duyurmuştu.

Türkiye, Kürdistan Bölgesi topraklarından faaliyet yürüten PKK’ye karşı 28 Mayıs 2019’da Pençe kilit operasyonlarını başlatmıştı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw

Neçirvan Barzani: Güney Kore bizim çok iyi ve samimi dostumuzdu

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, 20 yıl önce ‘Biz sizin dostuz’ sloganıyla Kürdistan Bölgesi’ne gelen Güney Kore birliklerinin kültürel anlamda güzel izler bıraktıklarını ifade etti.