GWER – Halkın tercihi Kürdistan'dan yana

06-08-2017
Rûdaw
Rûdaw
Rûdaw
Etiketler Gwer Referandum Kürdistan Bölgesi Bağlanma isteği
A+ A-

Gulale (Rûdaw) - Gwer bölgesinde yaşayan bileşenlerin büyük kısmı, Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül’de yapılacak bağımsızlık referandumunu büyük bir umutla bekliyor.

 

Rûdaw’a konuşan vatandaşlar, bağımsızlık için ‘Evet’ oyu kullanacaklarını çünkü Kürdistan devletinin tüm, etnik, dinsel ve farklı toplumların güvenlik içerisinde yaşayacağı bir yer olacağına inandıklaırnı belirtiyor.

 

Arap bir baba ve Kürt bir anneden dünyaya gelen Abdullah Yusuf adlı vatandaş, Kürdistan Bölgesi’nin Irak’tan ayrılması için oy kullanacağını belirtiyor. Ona göre, Kürdistan Irak’a zorla bağlandı.

 

Abdullah Yusuf, Rûdaw mikrofonuna görüşünü şöyle anlatıyor:

 

“Tüm akrabalarım Kürdistan’a bağlanmamızı istiyor. Çünkü Kürdistan ile aynı kandanız. Gwer’i kimseye bırakmayız, mutlaka Kürdistan Bölgesi’ne bağlanmalı. Kürdistan Bölgesi güvenli. Burada binlerce örgüt ve grup var, kimse kimseyi tanımıyor.’’

 

Abbas Kerim isimli vatandaş “Babam Kürdistan uğrunda şehit düştü. Ben referandumda ‘Evet’ oyu kullanacağım. Babamın emeği boşa gitmesin. Ben Gwer’in Kürdistan’a dahil edilmesinden yanayım’’diyor.

 

Mezher Turki Yasin isimli Türkmen vatandaş ise “Biz ilçemizi terk etmeyiz. Akrabalarımla birlikte Kürdistan’da yaşamak istiyoruz’’  ifadelerini kullanıyor.

 

Salih Abdullah isimli Arap vatandaş “Ben referandumda Kürdistan’dan yana oy kullanacağım. Çünkü yaşamak istiyoruz. Çalışmak istiyoruz. Kürdistan’da iş ve yaşam var ama Irak’ta bunlar yok’’ şeklinde konuşuyor.

 

Irak Anayasası’nın 140. maddesine göre “tartışmalı bölgeler” arasında yer alan ve 39 köyü bulunan Gwer ilçesi 65 bin nüfusa sahip. İlçede Kürt, Arap ve Türkmenler iç içe yaşıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli