Milli gelirin yarısının karşılandığı Duhok, fakirlik ve işsizlikle boğuşuyor

Erbil (Rûdaw) – Duhok’ta üniversite mezunu gençler iş bulamayarak zor şartlarda yaşıyor. Kürdistan Bölgesi İstatistik Kurumu'nun resmi verileri, Kürdistan Bölgesi’nin gelirlerinin yarısının karşılandığı kentte işsizlik oranının yüzde 15’i geçtiğini gösteriyor.

2 çocuk babası ve aynı zamanda eşi de üniversite mezunu olan Rêving Adil işsiz.

Kendilerini geçindirebilecek bir iş bulamayan genç çift, kalabilecekleri bir ev de kuramadı. Adil ve eşi, babasının evinde kalıyor.

Rûdaw’a konuşan Rêving Adil, “Çok uğraştık fakat iş bulamadık. Şimdi işçilik, amelelik yapıyorum. 2019’da evlendim, 2 çocuğum var. Eşim de üniversite mezunu ve o da işsiz” dedi.

Duhok’a 19 kilometre mesafede bulunan Kura’da da gençler işsizlikten muzdarip ve büyük çoğunluğu işsiz durumda.

Rûdaw muhabiri Heyder Doski’ye konuşan genç işsizlerden Barzan Heyder, çalışma koşullarını “acayip” olarak nitelendirerek “Ne yazık ki mezun olan gençler, bazı koşulları karşılamayabiliyor. Zeki olsa bile, istenen şartları bir türlü yerine getiremiyoruz. Çok zor, iş daha çok torpille sağlanıyor” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi İstatistik Kurumu'nun resmi verilerie göre Duhok’ta işsizlik oranı yüzde 15. Irak Planlama Müdürlüğü, Duhok’u Kürdistan Bölgesi’nin “en fakir vilayeti” olarak belirledi.

Kentte sınır kapıları ve petrol kuyuları bulunuyor

Duhok, ticaretin merkezi konumunda ve kentte sınır kapıları da bulunuyor.

Bazı şirket sahipleri, birtakım şirketlerin ürünlerin ihraç ve ithal edilmesinde tekelleştiğini ve kendilerinin işinin büyümesine izin vermediklerini belirtti.

Abdulaziz Reşid Nebi, “Bu kanunsuz bir adalet. Bazıları için çok, bazıları içinse az hesaplanıyor. Örneğin biz Kurban Bayramı için Ukrayna’dan bir şeyler getirmek istedik. Bize zorluk çıkardılar. Mecburen vazgeçtik, hiçbir şekilde getirtemedik” ifadeleriyle sitem etti.

“Birkaç yıldır durum böyle”

Mülteciler dahil edilmeden nüfusu 1.5 milyon olan Duhok’ta en fazla işsizlik yeni mezunlar arasında yaygın.

Duhok İş Kurumu Müdürü Abdulkerim Şêx Hemed, “Kolaylıkla iş bulamayanlar, üniversiteden yeni mezun olanlar. Duhok’taki işsizlik oranı Erbil ve Süleymaniye’dekinden daha fazla. Bu bir iki günlük bir mesele değil, birkaç yıldır durum böyle” şeklinde konuştu.

Kürdistan Bölgesi’nin gelirinin yüzde 50’si Duhok’tan ve 14’ten fazla petrol kuyusu bulunuyor. Türkiye ile sınır kapıları bulunan kent, işsizlik ve fakirlikle boğuşuyor.