Şırnak’ta kömür ocaklarının kirli suları, Nerduş Deresi’ne dökülüyor

Erbil (Rûdaw) - Şırnak’ta Cudi Dağı eteklerinde bulunan kömür ocaklarının kirli suyu, Nerduş Deresi’ne döküldüğü için dereden beslenen binlerce ağaç ve bahçe kuruma tehlikesiyle karşı karşıya.

Şırnak’ta Cudi Dağı eteklerinde işletilen kömür ocaklarından çıkarılan kirli su, bölgenin önemli su kaynaklarından ve Dicle Nehri'ne akan Nerduş Deresi'ni kirletiyor. Kaynağın geçtiği güzergahda bahçe ve ağaçları bulunan köylüler mağdur oluyor.

Kirlenen dere suyunu tarım arazileri ve hayvancılık için kullanamadıklarını belirten köylüler, dereyi kirleten sorumlulara tepki gösteriyor.

Rûdaw’a konuşan bahçe sahiplerinden Rıdvan Uysal, Nerduş Deresi’nden yaklaşık 400 bin ağacın sulandığını söyledi.

Rıdvan Uysal, “İki yıldır bu kömür suları çamurlu halde dereye akıtılıyor. Serê Dehlê kömür ocakları ve en çokta Altıncı Ocak kirletiyor suyu. Bu su Serê Dehlê’den Dicle Nehri’ne kadar böyle kirli akmaktadır. Bu dere kenarlarındaki bütün sebze ve meyve bahçeleri, köylerin kullanım ve içme suyu olarakta kullanılır. Ayrıca köylüler hayvanlarının su ihtiyacını bu dereden karşılamak zorundalar. Yabani hayvanları saymıyoruz bile. Artı Şax (Çağlayan) köyündeki sulama barajından Silopi ovasının büyük bir bölümü bu suyla sulanmaktadır. Bu suyu içen kullanan sulanan her canlı mutlaka kötü bir şekilde etkilenmektedir. Berçem ve Baru dinlenme tesislerinin tek geçim kaynakları bu sudandır” dedi.

Bahçelerin kirli su nedeniyle kuruduğunu kaydeden Uysal, kömür ocağı işletmecilerinin kişisel çıkarları için halkı mağdur ettiğini ifade etti.

Kömür ocaklarından çıkan kirli su akıtıldığı için çevredeki köylüler ve bahçe sahipleri Nerduş Deresi’nden faydalanamıyor.

Köylüler devlet yetkililerinin soruna bir çare bulmasını istiyor.