IŞİD belgesi: Ezidi Kürt kızı mahkemede satılmış

06-07-2017
Rûdaw
Etiketler IŞİD Ezdi kadınlar Satış belgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - IŞİD’in Musul’un batısında geriye bıraktığı bir belge, Necme Said adlı Ezidi Kürt kızının ailesinin onun yaşadığına dair umutlarını artırdı.

 

IŞİD’in bu belgesine göre, Necme Said’e “sebaye” (savaş esiri) muamelesi yapılmış. Ailesiyle telefonla konuşan Necme’nin kurtarılmasının an meselesi olduğu belirtiliyor.

 

Ezidi Kürt’ü Said İsmail Ali, eşi ve 10 çocuğu (7 kız 3 erkek) ile birlikte Ağustos 2014 tarihinde, IŞİD saldırılarında Şengal’in Tılkesap köyünde örgüt militanlarının eline düşmüştü. Anne-babalarından koparıldıkları günden beri çocuklardan bir haber alınamıyordu.

 

Irak ordusunun Musul’un batısına düzenlediği operasyonda IŞİD’e ait belegeler bulundu. Ele geçen belgeler arasında Necme Said’in “satış belgesi” de yer alıyordu. Bu belgeye göre IŞİD militanı Ebu Zübeyir, Necme’yi bin 500 dolara satın almış.

 

‘IŞİD Mahkeme Divanı’ isimli dosya, Ninova Vilayeti belgelerinin 221 sayılı belgesi olarak geçiyor.

 

Söz konunusu belgede; 16 Ağustos 2016 tarihinde IŞİD militanı Ebu Zübeyir’in, Ebu Mümin adlı militandan Necme’yi bin 500 dolara satın aldığı yazıyor. Belgede Necme’nin adı ‘Sebiye’ olarak değiştirilmiş.

 

IŞİD kadısının onayı var

 

Belgede Necme şu şekilde tanımlanıyor:  “Necme Said İsmail, diğer adıyla Sebiye, 20 yaşında, bal renginde gözleri ve ince bir yapısı var.”

 

Belgede, “bu kadın ganimetin (Necme) sahibinin Ebu Mümin olduğu, onu Ebu Zübeyir’e sattığı ve sahibinin bundan böyle o olduğu” yazılıyor.

 

IŞİD kadısı anlaşmanın altına şu notu düşmüş: “Bu konuda Ebü Zübeyir ve Ebu Mümin kardeşler, benim gözetimimde mahkemede anlaşmışlardır.’’

 

Mahkemede şahitlik eden kişilerin (Ebu Tibe ve Ebu İzeddin) adlarının da yer aldığı belgede, herkesin parmak izi, imzası ve IŞİD mahkemesinin mühürü bulunuyor.

 

Resmi olmayan verilere göre; IŞİD, Ağustos 2014’de Şengal’e gerçekleştirdiği saldırıda 6 bin 800 Ezidi’yi kaçırdı. Şimdiye kadar 4 bin 300 kişi kurtarıldı. Ancak 2 bin 500 kişinin akıbeti hâlâ bilinmiyor.

 

IŞİD, kaçırdığı Ezidi erkelerin büyük kısmını kurşuna dizerek katletmişti. Kadın, çocuk ve genç kızlara ise ‘savaş ganimeti’ muamelesi yapmıştı. IŞİD mensupları, kaçırdığı kadın ve kızlara “sebaye” yani  “savaş esiri”adını vererek, onları satıyordu.

 

 

Necme akrabalarıyla telefonla konuştu

 

Rûdaw’a konuşan Necme’nin amcasının oğlu Said İsa İsmail, şunları söyledi:

 

“3 gün önce Necme bana telefon açtı. Bana Eski Musul’un Şahvan bölgesinde tutulduğunu, kendisini satın alan kişinin öldürüldüğünü söyledi. Bana ‘Eğer bombardımanda öldürülmezsem kurtulacağım’ dedi.’’

 

Necme’nin telefonda yaşadıklarını da anlattığını belirten Said İsa İsmail, “Bana şimdiye kadar 10 kez satıldığını ve babası ile kardeşlerinin nerede olduğunu bilmediğini söyledi.’’

 

Kürt kızı Necme, amcasının oğluna “hâlâ kendisini satın alan ailenin yanında kaldığını, 3 kez kaçmaya çalıştığını ve her seferinde yakalandığını” söylemiş.

 

O ailenin 3 çocuğu kurtarılmıştı

 

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Diyanet İşleri Bakanlığı Ezidi İşleri Daire Başkanı Hayri Bozani söz konusu aileyle ilgili şu bilgileri verdi:

 

“Said İsmail Ali’nin 12 kişilik ailesinin tüm fertleri kaçırılmıştı. Kürdistan Bölgesi yetkililerinin çabasıyla Ali’nin 3 çocuğu; Helye (7), Merve (6) Heysem (4) kurtarıldı. Ailenin diğer üyelerinin akıbetini bilmiyoruz.”

 

Rûdaw, IŞİD’in, Irak’ın Felluce kentinde düzenlediği en iyi Kuran okuma yarışmasını kazananlara ödül olarak Ezidi kızlarını diğer adıyla ‘sebaye’ verdiğini kanıtlayan bir belge yayımlamıştı.

 

Felluce’de ele geçen belgeler, Ezidi kadın ve kızlarının satıldığını açığa çıkarmıştı. Irak İnsan Hakları Bakanlığı, IŞİD’in “Felluce’de Ezidi kızları ve kadınlarını sattığı özel bir pazar kurduğunu” açıklamıştı. 

 

Necme Seid İsmail’in kaçırılan aile üyelerinin isimleri şöyle: 

 

Baba Said İsmail (63) Anne (65), Kardeşleri: Nuri (27), Aliye (25) Necle (24), Necwe (21) Viyan (17), Emşe (12)

 

 

Necle Said

 

 

Aliye Said

 

Necwe Said

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli