SON DURUM - Tel Abyad’dan önce son 2 durak!

Suruç/Kobani (Rûdaw) - Suwar El-Rakka örgütünün kurucusu ve genel komutanı Ebu İssa, “Ayn İsa ve Suluk kasabalarına çok yaklaştıklarını belirtti.

 

Urfa'nın Akçakale ilçesinin karşısında yer alan Tel Abyad'ın % 10'u Türkmen, %30'u Kürt, geri kalanı ise Arap.

 

Tel Abyad kentini 2012 yılının sonunda ÖSO esad rejiminden, daha sonra ise El Nusra ÖSO'dan aldı. Kürtler El Nusra tarafından kent merkezinden çıkarıldı.  Kenti 2013’te ise IŞİD kontrol etti.

 

Bazı Kürt köyleri de, IŞİD’in gelişiyle kentten Kobani'ye kaçmak zorunda kaldı.

 

Sınır kapısına sahip olması ve Cızire ile Kobani kantonu arasında bulunması nedeniyle stratejik bir öneme sahip olan Tel Abyad çevresinde yaşanan çatışmalar nedeniyle halk Türkiye ile Kobani bölgesine kaçıyor.

 

Son bir haftada Tel Abyad'dan Türkiye ve Kobani'ye kaçan kişi sayısı 7 bine çıkarken, çatışmaların kent merkezine sıçramasıyla bu sayının onbinleri bulması bekleniyor.

 

Tel Abyad kentinin alınması için Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) askeri kolu olan YPG'nin de aralarında bulunduğu ve Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı Suwar El Rakka ile Şemsu El Şemal örgütünün de içinde yer aldığı Burkan El Fırat Güçleri operasyonlarını sürdürüyor. 

 

Rûdaw’a konuşan Suwar el Rakka (Rakka Devrimcileri) örgütünün kurucusu ve komutanı Ebu İssa, operasyonun başarılı bir şekilde devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:

 

“Operasyon devam ediyor. Hem Kobani'nin doğusundan, hem de Serekaniye'nin batısından Tel Abyad'a doğru gidiyoruz.  Suluk kasabasına çok yaklaştık. O kasabanın alınması Tel Abyad'ın kurtarılmasını çok kolaylaştıracak.  Ayn İsa kasabasının çevresindeki köyleri kontrol ettik. Bu kasabanın alınmasıyla da IŞİD'in takviye yolu kapanmış olacak."

 

Suwar El Rakka komutanı, Tel Abyad'ın büyük aşiretleriyle ilişki içerisinde olduklarını ve yakında IŞİD'i istemedikleri yönünde bir açıklama yapacaklarını söyledi.

 

Koalisyon uçaklarının etkili şekilde IŞİD mevzilerini vurduğunu aktaran İssa, şöyle devam etti:

 

"Rakka'ya bağlı şu ana kadar 40 köyü aldık. IŞİD köylerde boşalttığı evlere bombalı ve mayınlı tuzaklar kuruyor. Tuzakalrı bozup, öyle ilerliyoruz. IŞİD Rakka'dan takviye getiriyor. Uçaklar takviyeleri gördüğü an bombalıyor.”

 

Rûdaw'a konuşan Kobani Kantonu PYD Eşbaşkanı Ömer Eluş ise, Tel Abyad köylerinde Burkan El Fırat güçleriyle IŞİD arasında şiddetli çatışmaların devam ettiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

 

"Çatışmalar nedeniyle aralarında Arap ve Kürtlerin de bulunduğu 3 bin kişi Kobani'ye gelerek bize sığındı. Sığınanlar arasında 300 Arap da var. Henüz Türkmenler’den kimse bize gelmedi ama onlar da gelirse kapımız açık. Bize sığınanlar için Kobani'de bir kamp kuruyoruz.”

 

Bir Türkmen yetkilisinin dün kendisini arayarak, 60 civarında savaşçılarıyla IŞİD'e karşı beraber savaşma teklifinde bulunduğunu ileten Eluş, “Teklifi değerlendireceğiz” dedi.