HDP’den Aleviler için kampanya: Çözüm eşit yurttaşlıkta

Erbil (Rûdaw) - HDP “Alevilere Eşit Yurttaşlık Hakkı” kampanyası başlattı.

Dersim’de kampanyanın tanıtımı için HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu Alevi Masası tarafından toplantı düzenlendi.

Toplantıya, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP milletvekilleri Tülay Hatimoğulları, Kemal Bülbül, Zeynel Özen, Ali Kenanoğlu ve diğer parti yönetici ve üyeleri katıldı.

Toplatıda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Her alanda ayrımcılık ve inkar yoğun biçimde uygulanıyor. Bunun kökleri Cumhuriyetin başından, Osmanlı’dan beri süregelen uygulamalarla yerleşik bir hal aldı. Bu sorunu çözmeden Demokratik Cumhuriyeti ve toplumsal barışı inşa etmek mümkün değildir. Sorunun çözümünün anahtarı eşit yurttaşlıktır” dedi.

Alevilerin yaşadığı sorunlara değinen ve ibadethanelerinin tanınmadığını belirten Sancar, “Eğitim asimilasyona göre düzenlenmiştir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde hangi içeriklerin verildiği ve bunun nasıl bir ayrımcı anlayışa dayandığı sadece bizlerin sözleriyle değil AİHM’in ve AYM’nin kararları ile de sabittir. Burada ibadethane ve eğitimde saygı esasına dayalı bir müfredat temel talepler arasındadır. Sadece bundan ibaret değildir taleplerimiz. Bu program eşit yurttaşlık hakkının hayata geçirilmesi için var olan asimilasyoncu ve inkarcı bütün uygulamaların terk edilmesini gerektirmektedir. Önce bunları ortadan kaldırmalı, sonraki adım olarak da bu inkarcı, asimilasyoncu, imhacı anlaşın bir daha bu topraklarda vücut bulamayacağı toplumsal yaşam ve siyasal düzeni inşa etmeliyiz. Temel hedefimiz budu” diye konuştu.

“Adalet önce hakikatin üzerine kurulacaktır”

Sorunun eşit yurttaşlık perpektifi ile çözüleceğini ifade eden Sancar şöye konuştu:

Adalet önce hakikatin üzerine kurulacaktır. Burada kefen ve mezarsız yatan on binlerce canın hakikatini ortaya çıkarmak zorundayız. Nerede kaç insanımız kefensiz ve mezarsız yatıyorsa bunları tespit etmek için gerekli yöntemlerin mutlaka kurulması gerekir. Eğer hakikati ortaya çıkarabilirsek bunun üzerine adaleti inşa etmek de mümkün olacaktır. Hakikat ve adalet, toplumsal barışa ve demokratik kültüre giden yolun temelidir. Tam da tertelenin yıl dönümünde bu acı gerçeğe işaret etmek, bu acı gerçeği bir kez daha hatırlatmak için programımızı da burada ve bu tarihe denk getirdik.”

Eşit yurttaşlık, kendilerini makbul vatandaş statüsünde görmeye meyledenleri de özgürleştirecek ve eşit yaşama kavuşacaktır. Toplumsal barışı ve Demokratik Cumhuriyeti getirmeyi mümkün kılacaktır.

“Uzun istişare, çalışma ve çalıştaylar sonucunda hazırladık”

Bu programı uzun istişare, çalışmalar ve çalıştaylar sonucunda hazırladık. Halklar ve İnançlar Komisyonumuzun büyük emekleri var. Her birine teşekkür etmek, kendilerini tebrik etmek istiyorum. Bu çalışmalarımıza katkı sunan Alevi kurumlarına ve tek tek bireylere de emeğinize sağlık diyorum.

Her türlü provokasyonu deneyerek iktidarını sürdürmeye azmetmiş bir blok var. Bu bloku durdurmanın ve değiştirmenin yolu ortak mücadeleden geçiyor. O nedenle bizler burada Aleviler adına konuşmuyoruz derken bunun altını çizmek istiyorum. Biz birlikte mücadele için, ortak mücadeleyi büyütmek için bu çalışmaları yapıyoruz. Bu hem mevcut inkarcı ve asimilasyoncu iktidarı durdurmak için gereklidir hem de on yıllardır devam eden bu zihniyeti değiştirecek yeni bir yaşam kurmak için kaçınılmazdır. Amacımız, Türkiye’de yaşayan bütün halkların ve inançların eşit ve özgür olacağı Demokratik Cumhuriyetin gerçek anlamda kurulacağı bir gelecek inşa etmektir. Bu geleceği sizlerle birlikte; Alevi toplumu, Kürt halkı, bütün ezilenlerle ve yoksullarla birlikte yaşama geçireceğiz.”