KÜRDİSTAN - Türkmen ve Hristiyanlar da bakanlık istiyor

06-04-2019
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Bölgesi Hıristiyanlar Türkmenler Bileşenler Hükümet
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan Türkmen ve Hristiyan bileşenler yeni hükümette yer alarak kendilerine bakanlık verilmesini talep ediyor.

 

Kürdistan Bölgesi’nde kurulması beklenen yeni hükümette Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) yanı sıra Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Değişim Hareketi (Goran) yer alacağı netleşti.

 

Bu partilerle birlikte Hıristiyan Ulusal Birlik Koalisyonu ve Türkmen Reform Partisi de yeni hükümet kabinesinde aktif rol oynamak istediklerini belirtiyor. Bu partiler önümüzdeki iki hafta içinde KDP ile masaya oturmayı bekliyor.

 

Rûdaw'a konuşan Bednahreyn Partisi Genel Sekreteri Romyo Hekari, "Müzakere etmek istediğimiz konular ve talep ettiğimiz bakanlık, Kürdistan Bölgesi'nde yaşayan halkımızın günlük yaşamıyla ilgilidir" dedi.

 



Parlamento Başkan Yardımcılığı koltuğu alan Türkmenler ise ayrıca kabinede önemli bir bakanlık veya yardımcılık almak istiyor.

 

Türkmen Reform Partisi Başkanı Muhammed İlhanlı, "Diğer siyasi tarafların anlaşmasını bekliyoruz. Ardından Türkmenlere bir bakanlık verilmesini bekliyoruz. Türkmen olarak kendi halkımıza hizmet etmek, yeni hükümete destek olmak ve de ikinci ulus olarak Kürdistan yönetiminde aktif rol oynamak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

 



Kürdistan Parlamentosu’nda bileşenler için 11 sandalyelik kota ayrılıyor. Bunlardan 5’i Türkmenlere, 5’i Asuri, Suryani ve Keldanilere 1’i de Ermenilere düşüyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli