Mesrur Barzani: Sanayi ve tarıma büyük önem veriyoruz

06-03-2022
Etiketler Mesrur Barzani Kürdistan Bölgesi İş ve Pazar Fırsatları İçin Sanayi Forumu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başbakan Mesrur Barzani, hedeflerinin Kürdistan Bölgesi’nde güçlü bir ekonomik altyapı oluşturmak olduğunu vurgulayarak, sanayi sektörünün gelişmesi önündeki bürokratik engelleri kaldırmak için ilgili tarafları görevlendireceğini söyledi.

Başkent Erbil’de yabancı ülke misyonları ve iş insanlarının katılımı ile “İş ve Pazar Fırsatları İçin Sanayi Forumu” düzenlendi.

Forumda bir konuşma yapan Başbakan Mesrur Barzani, yerli ürünler için pazar ve Kürdistan Bölgesi halkına iş imkanlarını tartışan forumun önemli olduğuna dikkat çekti.

Kabine olarak göreve geldikleri günden bu yana tek bir gelir kaynağına bel bağlamamak için ve ekonomik çeşitlilik için tüm sektörlere önem verdiklerini vurgulayan Barzani, özellikle de sanayi ve tarım sektörüne büyük önem verdiklerini, bu kapsamda değişik projeler hayata geçirdiklerini anlattı.

“Temel önceliğimiz Kürdistan Bölgesi’nde güçlü bir ekonomik altyapı inşa etmektir” diyen Barzani, “Ancak bu kabinenin göreve başlamasından kısa bir süre sonra Kürdistan Bölgesi, Irak ve bir bütün olarak dünya bir dizi ciddi sağlık ve ekonomik kriz yaşadı. Koronavirüsün yayılması ve olumsuz etkileri başta olmak üzere, dünya piyasalarında o dönemde petrol fiyatlarının düşmesi, Irak hükumeti tarafından Kürdistan Bölgesi Hükumetinin bütçe payının geciktirilmesi ki maalesef halen devam ediyor, tüm bunlar hayatın her alanını olumsuz etkiledi” ifadelerini kullandı.

Başbakan Mesrur Barzani, söz konusu krizlerin sadece Kürdistan Bölgesi için değil, dünyanın en büyük ekonomileri ve endüstrileri için de büyük sorun ve zorluklar yarattığını dile getirdi.

Barzani, “Ancak tüm bu krizlere rağmen çalışmaktan, hizmet ve strateji projeleri geliştirmekten asla vazgeçmedik. Mali gücümüzün yettiği kadar, Kürdistan Bölgesel Hükümeti'nin dokuzuncu kabinesinin görev süresi boyunca Kürdistan Bölgesi genelinde bir dizi önemli ve stratejik proje gerçekleştirdik. Yol ve inşa, sanayi, elektrik, tarım ve turizm gibi sektörlerde hazırlanan projelerin bir kısmı tamamlanıp hizmete açılmış, bir kısmı hala uygulama aşamasındadır” dedi.

Hükümetin yerli ve yabancı yatırımcılara Kürdistan'ın yeniden inşası ve ekonomik altyapısının inşasına katılmaları için gerekli imkanları sağlayacaklarını kaydeden Barzani, “Aynı zamanda, Kürdistan Bölgesi Hükumeti sanayi, ticaret ve inovasyon alanlarında gençleri ve küçük işletme sahiplerini tam olarak destekleyip işbirliği yapmaktadır. Buradan ilgili tarafları sanayi sektörü önündeki engellerin kaldırılması için görevlendiriyorum” dedi.

Başbakan Barzani, yurt dışı ziyaretlerinde yaptıkları görüşmelerde ticari ve ekonomik kalkınma konularını ele aldıklarını, yerli ürünlere Pazar imkanı ve gençlere istihdam olanağı sağlamak için çalıştıklarını söyledi.

Barzani, ayrıca Kürdistan Bölgesi'nin yeniden inşası ve ekonomik kalkınması için gelişmiş ülkelerin deneyim ve uzmanlıklarından yararlanmak istediklerine değindi.

Mesrur Barzani, hükumetin, özellikle gıda, petrokimya ve madencilik olmak üzere, sanayi sektörüne odaklandığını, küçük ve orta ölçekli sanayiler için hammadde sağlamak ve çeşitli sanayi bölgeleri oluşturmak için önemli ve iddialı plan ve programlara sahip olduğunu belirtti.

“Ancak elbette tüm bu projelerin uygulanması ve hayata geçirilmesi, öncelikle Irak'ta siyasi istikrarın varlığına bağlıdır” diyen Barzani, “Kürdistan Bölgesi'nin ilerlemesinin tüm Iraklıların ve tüm Irak vatandaşlarının çıkarına olduğuna inanıyoruz. Irak'taki kardeşlerimizin Kürdistan Bölgesi'nin ilerlemesine bakmaları, Kürdistan Bölgesi'ne engel ve sorun yaratmaya çalışmamaları gerekiyor” dedi.

Barzani, “Elimizdeki sınırlı gelir ve mali kaynaklarla, bir çok alanda Irak'ın diğer bölgelerinden çok farklı olan Kürdistan'da ilerleme kaydettik. Ama ne yazık ki bazı taraflar destek ve tebrik etmek yerine Kürdistan Bölgesi'ni durdurmaya ve cezalandırmaya çalıştı. Bu yüzden, Kürdistan'ın ilerlemesini durdurmak için çabalayanların, biraz da son yıllarda Irak'ta yaşanan tüm savaşları ve tahribatları düşünmelerini umuyorum. Tüm bunlar Irak halkına ne kazandırdı? Irak'ın tüm imkan ve potansiyeli savaş, yıkım ve siyasi çatışma yerine Irak'a hizmet, inşa ve gelişmesine harcansaydı, eminim bugün Irak bölgenin ve dünyanın sanayileşmiş ülkelerinden biri olacaktı” ifadelerini kullandı.

Mesrur Barzani, Irak’ın istikrarı, bölgede barış ve huzur için Bağdat yönetimi ile mümkün olan en iyi ilişkileri istediklerini ve her şekilde Kürdistan Bölgesi'nin anayasal haklarını savunduklarını vurguladı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli