Papaz İmad: Duhok’ta yaşam Hristiyanlar için çok güzel

06-03-2021
Rûdaw
Etiketler Papa Franciscus Ali Sistani Irak Duhok Hristiyan Papa Kürdistan
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Duhok Maris Aleha Kilisesi Papazı İmad Hoşaba, “Duhok’ta yaşam Hristiyanlar için çok güzel” dedi.

Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus’un 3 günlük Irak ve Kürdistan Bölgesi ziyareti dün başladı.

Rûdaw TV Haber Bültenine katılan Papaz İmad Hoşaba Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan Hristiyanların durumu ve Papa Franciscus’un Irak ve Kürdistan Bölgesi ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Papaz Hoşaba, Papa Franciscus’un Kürdistan Bölgesi ziyaretinin çok önemli olduğunu, yarın 10 bin kişiyle birlikte Franso Hariri Stadyumu’nda ayin yapılacağını ve halkın çok heyecanlı olduğunu aktardı.

Erbil’deki ayine katılacak kişilerin Irak genelinde seçildiğini, özellikle Kürdistan Bölgesi’nden büyük bir katılımın olacağını dile getiren Hoşaba, Duhok’tan 420 kişinin katılımın sağlayacağını söyledi.

“Musul’dan Duhok’a gelenler Kürdistan Bölgesi’nde kendilerini güvende hissediyorlar”

Papaz Hoşaba, “İŞİD savaşından sonra birçok aile Musul’dan Duhok’a geldi ancak tam sayıyı bilemiyoruz. Musul’dan Duhok’a gelenler Kürdistan Bölgesi’nde güvende hissettiklerinden dolayı ve Duhok’ta yaşam güzel olduğu için buraya yerleştiler ve dönmek istemiyorlar” ifadelerini kullandı.

Hristiyanların Irak’tan göç etmesine değinen Hoşaba, 2003 öncesi Hristiyan kesimin büyük bir kısmının Bağdat’ta olduğunu ancak savaştan sonra büyük bir çoğunluğun Avrupa’ya göç ettiğini kaydetti.

Hoşaba, “Geriye kalanlar da Duhok’a göç etti. İŞİD savaşı sonrası Ninova ve Musul’da bulunan aileler de Kürdistan Bölgesi’ne göç etti. Bir kısmı 2017’de Musul kurtarıldıktan sonra oraya döndü ama çoğunluk Kürdistan Bölgesi’nde yaşamaya devam ediyor” diye konuştu.

İmad Hoşaba, Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan Hristiyanlara ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Yıllardır Kürdistan Bölgesi’ndeki Hristiyanların nüfusunda bir değişiklik olmadı. Hristiyanlar huzurlu ortamda yaşamak istiyorlar. Musul’da 60 aile kaldı. Sayımız 300 binden çok az kaldı, Allah korusun durum kötüye giderse kalanlar da göç edecek. Duhok’ta yaklaşık 3-4 bin Hristiyan aile yaşamakta, 8 bin civarında da Erbil’de yaşayan aile var.”

Öte yandan Papa ziyaretinin kendileri için çok büyük destek olduğunu belirten Hoşaba, Irak ve Kürdistan Bölgesi için de iyi olduğunu ve bu gelişin kendi nazarlarında ‘sizlerleyim’ mesajı olarak algılandığını ifade etti.

Papa’nın tarihi ziyaretinin çok önemli olduğunu vurgulayan Hoşaba, her ne kadar Hristiyanlarla görüşecek olsa da bu ziyaretin tüm dinler için de önemli olduğunu dile getirdi.

İmad Hoşaba, “Zaten Papa’nın sloganı ‘hepiniz kardeşsiniz, bu ülkeyi hepiniz birlikte kuracaksınız ve tüm haksızları ortadan kaldırıp eşit olacaksınız’dır. Bu ziyaret dünyaya Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde Hristiyanların hala yaşadığını da bildirecek, çünkü dünyanın birçok yerinde bu topraklarda Hristiyanların yaşamadığı algısı var dedi.

Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, yarın başkent Erbil’i ziyaret edecek.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli