Komel: Bağdat Kürtlere esir muamelesi yapıyor

06-03-2018
RÛDAW
Rûdaw
Rûdaw
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - İslami Toplum Partisi (Komel), Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum’un bütçe yasasını veto etmesi gerektiğini söyledi.

 

Kürdistan Bölgesi’ndeki Kürt siyasi taraflar Bağdat’a karşı sert bir tutum alınması gerektiğini belirtiyor.

 

Rûdaw’a konuşan Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgırtu) Politbüro üyesi Mustafa Abdullah, “Kürt siyasi tarafların, bölgesel güçler ile ABD’yi Bağdat’ın hukuksuzlukları hakkında bilgilendirmesi gerekir” dedi.

 

Abdullah, Irak yaptırım uygulama gücüne erişirse, ulusal haklar hatta özel yaşama müdahelede bulunabileciğini ifade etti.

 

Komel Sözcüsü Rebwar Hemed, “Irak şimdi Kürtlere esir muamalesi yapıyor” ifadelerini kullandı

 

En iyi seçeneğin Cumhurbaşkanı Fuad Masum’un bütçe yasasını veto etmesi olduğunu belirten Hemed, bunun anlamlı bir tutum olacağını vurguladı.

 

Adalet ve Demokrasi İçin Koalisyon Sözcüsü Rebvar Kerim Mahmud ise, “Şimdi yaşananlar Kürdistan Bölgesi’ndeki partilerin yanlış siyasetinin sonucudur” diye konuştu.

 

Rebvar Kerim Mahmud, “Sürecin atlatılması için Kürdistan Bölgesi ile Kürt halkının anayasal haklarının elde edilmesine yönelik yeni bir siyasetin yürütülmesi gerekir” şeklinde konuştu.

 

Kürdistan Bölgesi’nin geçtiğimiz yıllarda yüzde 17 olan payı, 2018 bütçe yasasında yüzde 12.67 olarak onaylanmıştı.

 

Kürdistan Bölgesi bütçe payının düşürülmesinden sonra Kürt partilerin siyasi süreçten çekilmesine yönelik tartışmalar başlamıştı.

 

Başbakan Neçirvan Barzani yaptığı basın açıklamasında, Irak 2018 bütçe yasasını reddettiklerini ancak Kürtlerin Bağdat'ta siyasi olarak varlığını sürdürmesi gerektiğini dile getirmişti.

 

Irak Parlamentosu'nda dün gerçekleştirilen oturumda 2018 bütçesinde Kürdistan Bölgesi’nin payına bir trilyon dinar (Yaklaşık 800 milyon dolar) ekledi.

 

Böylece %12.67 olan Kürdistan Bölgesi'nin bütçesi %14’e yaklaştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli