KKP Genel Başkanı Çiftyürek: Asimilasyonun durdurulması Kürtçe eğitime bağlı

06-02-2022
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Kürtçe seçmeli ders Seçmeli ders Kürtçe Sinan Çiftyürek Kürdistan Komünist Partisi KKP
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürt ailelere Kürtçe seçmeli ders için çağrı yapan KKP Genel Başkanı Çiftyürek, “Kürt kültürü ve diline yönelik kapsamlı bir asimilasyon gerçekleşti. Bunun önlenip önüne geçilmesi çok önemlidir. Bunun çözümü de eğitim dilinin Kürtçe yapılmasıdır” dedi.

Türkiye’de ortaokullarda Kürtçe seçmeli dersler için tanınan süre yarın (7 Şubat) doluyor. Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ortaokullarda, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında seçmeli derslerin tercih süreci yarına kadar devam edecek.

Öğrencilerin seçmeli dersler arasında yer alan, Kürtçenin Kurmancî ve Kirmançkî/Zazakî lehçelerini tercih etmesi için başlatılan kampanya pek çok kesim tarafından desteklendi.

Sanatçılardan akademisyenlere, aydınlardan siyasetçilere, partilerden sivil toplum kuruluşlarına kadar birçok kesim kampanyaya destek vererek ailelerin de çocuklarını Kürtçe seçmeli derslere yönlendirilmesi konusunda çağrıda bulundu. Diyarbakır Barosu da bu kurumlardan biri oldu.

Kürdistan Komünist Partisi (Partiya Komunîst a Kurdistanê - KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Rûdaw bültenine katılarak Kürtçe seçmeli ders sürecini ve gündemdeki konuları değerlendirdi.

“Rûdaw'ı yasaklama kararı büyük bir yanlıştır”

Rûdaw Medya Grubu’nun Rojava’da yasaklanmasıyla ilgili konuşan Çiftyürek, çağrıda bulunarak şu ifadeleri kullandı:

“Kürt siyasetinden talebimiz, aralarındaki tansiyonu düşürmesi ve gerginliği azaltmasıdır. Maalesef bugün Kürt siyasetinde cephesinde tam tersi adımların atıldığını görüyoruz. Bu da özellikle Güney Kürdistan ve Rojava’daki Kürt kazanımlarının önünde büyük bir engeldir. Çağrımız güven verici adımların  atılması yönündedir.

Öte yandan, Kamışlo'da Rûdaw çalışanlarına yönelik bir saldırı yapılmıştı ki bu doğru değil. Özerk Yönetim'den çağrımız, Rûdaw'ın çalışmalarını durdurma kararının bir an önce geri çekilmesidir, bu yapılan, büyük bir yanlıştır”

 Kürtçe seçmeli dersler için düzenlenen kampanyanın yetersiz de olsa başarılı bir şekilde yürütüldüğünü aktaran Çiftyürek, ilgili kurum, kuruluş, parti ve Kürt medyasına teşekkür etti.

“Asimilasyonun önlenmesi eğitim dilinin Kürtçe olmasına bağlıdır”

Kürt ailelere çağrı yapan Çiftyürek şöyle konuştu:

“Kürtçe dersini seçmek için yarın son gün, halkımıza çağrımız, çocukları için Kurmanci ya da Zazaki  derslerini seçmeleridir. Bu çok önemli, çünkü Kürdistan'ın dört parçasında Kürt halkının dili ve kültürüne karşı en fazla asimilasyon Kuzey Kürdistan'da gerçekleşmiştir. Türk devleti bunu yüz yıldır bilinçli olarak yapıyordu ve durdurulmazsa bundan sonra da yapmaya devam edecektir.

‘Kürt dilini zayıflatırsak, yavaş yavaş ortadan kaldırırsak Kürt halkını da ortadan kaldırırız’ zihniyetiyle bunu planladılar. Her millet gibi Kürt milleti de kendi diliyle yaşar. Bu nedenle de Kuzey Kürdistan'da Kürt kültürü ve diline yönelik kapsamlı bir asimilasyon gerçekleşti. Bunun önlenip önüne geçilmesi çok önemlidir. Bunun çözümü de eğitim dilinin Kürtçe yapılmasıdır.

“Küçük adımlar, büyük adımların temelidir”

İlkokuldan üniversite seviyesine kadar Kürtçe eğitim amacına ulaşmak için küçük adımlar atmamız gerekiyor. Küçük adımlardan da kastım şu; dilimizin yaşaması, halkımızın kimliğiyle yaşaması ve asimilasyonun durması için çocukların okullarda Kürtçe derslerini seçmesidir. Büyük adımların ancak küçük adımlarla atıldığını unutmamalıyız. Küçük adımlar, büyük adımların temelidir.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli