Süleyman Çevik: Dil kampanyası herkesi ortak paydada buluşturdu
İstanbul (Rûdaw) - Nûbihar Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Çevik, Kürtçe seçmeli dersler için yürütülen kampanyaya ilişkin, “Bu eğilim ve ilgi önceki yıllarda da olsaydı belki bugün Kürtçe eğitim dili olurdu” dedi.
Türkiye'de Kürt yayıncılığına önemli hizmetler veren Nûbihar Yayınevi ve Dergisi 30’uncu yılını geride bıraktı.
Rûdaw TV yayınlanan özel röportajda Rawin Sterk’in konuğu olan Nûbihar Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Çevik, 3 ayda bir çıkan ve Kürtçe en uzun soluklu dergi olan Nûbihar dergisinin 159’uncu sayısını hazırladıklarını, farklı lehçelerde 6 ayda bir çıkan “Nûbihar Akademîk” dergisinin de şu ana kadar 16 sayı çıktığını hatırlattı.
Edebiyat, folklor, tarih, eğitim ve daha birçok kategoride kitaplar yayımladıklarını anlatan Çevik, ancak özellikle de çocuk kitapları ve romanlarla ilgili eksikler olduğunu bunları da çalışmalarına eklemek istediklerini söyledi.
Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaokullarda 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okutulacak Kürtçe seçmeli dersler için başlatılan kampanyayı değerlendiren Çevik, kampanyanın son derece olumlu olduğunu vurguladı.
Süleyman Çevik, “Normal bir ortamda bir biri ile selamlaşamayan, birbirleriyle konuşamayan kesimler bile dil konusunda ortak bir paydada buluştu, herkes 'dilinizi tercih edin dedi. Bu çok iyiydi. Birçok kişi bu derslerin varlığından haberdar değildi. Kurum, dernek, örgütler, platform ve şahsiyetler bu konuyu Kürtlerin gündemine oturttu. Elbet istediğimiz gibi olmadı ama daha önceki yıllarda böyle bir kampanya yapılsaydı, belki de Kürtçe bugün başka bir boyuta taşıyıp eğitim dili olabilirdi. Dolayısıyla halk nezdinde meşru kabul edilecek ve Kürtler de bunu görecekti. Kürt çocukları haftada 2 saat de olsa Kürtçe ders gördüklerinde ‘bizim de dilimiz, gramerimiz var, okuyabiliyoruz' diyebilecek. Bu nedenle kampanya herkese, ailelere, çocuklara, kurum, dernek ve yayınevlerine de fayda sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
Kürtçe ders konusunda ailelerin korku duvarını kısmen aştığını ancak hala kat edilmesi gereken çok mesafe olduğunu dile getiren Çevik, fakat bu yıl Kürtçe derse olan ilginin birçok kesimi şaşırttığını söyledi.
Nûbihar Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Çevik, seçmeli Kürtçe dersi tercih eden öğrenciler için başlatılan destek kampanyasına kendilerinin de 5 bin kitap desteği ile katıldıklarını anımsattı.
Kürtçenin eğitim dili olması gerektiğini belirten Çevik, bu konuda Kürdistan Bölgesi deneyiminden faydalanılabileceğini dile getirdi.
Seçmeli dersler için yarın son gün olduğunu hatırlatan Çevik, “Hala ders tercihini yapmayanlar bunu ihmal etmemeli. Yine de Kürtçenin eğitim dili olması için bir proje hazırlanmalı. Bunu kendimize dert ve amaç edinmeliyiz” dedi.