Nadia Murad: Onurumuz sadece katledilerek çiğnenmedi

Şengal (Rûdaw) - BM İyi Niyet Elçisi Nadia Murad, Ezidi Kürtlerin 2014’te yaşadığı katliamın ardından yaralarını sarmaya çalıştığını belirterek, bu konuda Irak ve Kürdistan Bölgesi hükumetlerinin Şengal halkına daha fazla destek vermesi gerektiğini söyledi.

IŞİD’in Ağustos 2014 yılında Şengal’in Koço Köyünde katledip toplu mezarlara gömdüğü 104 Ezidi Kürt için bugün Şengal'de bir tören düzenlendi.

Törende konuşan Nobel Barış Ödülü sahibi, BM İyi Niyet Elçisi Ezidi Kürt aktivist Nadia Murad, Şengal’de yaşayan Ezidi Kürtlerin 2014’te “komşularının da” eliyle büyük bir katliamadan geçtiğini anlattı.

Koço köyünde katledilenlerin de diğer Ezidi Kürtler gibi inançları nedeniyle hedef alındığını belirten Murad, bu ağır trajedinin ardından Ezidi Kürtlerin kendi yaralarını sarmaya çalıştığını dile getirdi.

Şengal ve Koço köyünün bugün yaşadığı sorunların sadece “siyasi” olmadığını ifade eden Nadia Murad, “Şengal halkının sorunu onur sorunudur. Hala katliam kurbanlarının aileleri tazmin edilmedi” dedi.  

Törenden önce Bağdat’ta bulunduğunu anlatan Murad, Şengal’de diğer toplu mezarların açılması ve DNA testlerinin yapılarak toprağa verilmesi için Birleşmiş Milletler’den yardım istedi.  

Nadia Murad, “Bugün Irak ve Kürdistan Bölgesi başbakanlarının da burada olmasını beklerdim. Burada yapacakları konuşma ile dünyaya mesaj verebilirlerdi. Şengal güvenli değil, tabutların yeridir deniliyor. Fakat öyle değil. Bugün 170 bin kişi Şengal’e geri döndü” ifadelerini kullandı.

BM İyi Niyet Elçisi Nadia Murad, “Bugün onurumuz sadece öldürülerek çiğnenmedi. Sadece binlercesi öldürüldü, binlercesi halka kayıp olduğu için de değil. Onurumuz, Müslüman ve Hristiyanlar gibi kendi topraklarımızda özgürce yaşayamadığımız için çiğnendi. Irak’taki diğer bileşenler gibi evimize dönüp birlikte güven içinde yaşayamadığımız için” dedi.