ŞENGAL - 104 Ezidi Kürdün naaşı Koço köyünde toprağa verildi

Erbil (Rûdaw) – IŞİD’in Şengal’de katlettiği binlerce masum Ezidi Kürtten 104’ünün naaşı Koço köyünde toprağa verildi.

IŞİD’in 2014 yılında Şengal’in Koço köyünde katledip toplu mezarlara gömdüğü 104 Ezidi Kürt için bugün Şengal'de bir tören düzenlendi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin yazılı açıklamasını törende okuyan Nevzad Hadi, Ezidi Kürtlerin dini farklılıkları nedeniyle soykırıma maruz kaldıklarını belirtti.

Hadi şöyle devam etti:

“Bugün burada hepimiz dönemin en vahşi terör örgütü olan IŞİD tarafından insanlık tarihinin en korkunç soykırımları olarak tarihe geçen soykırımın kurbanı olan Koço köyüne mensup 104 Ezidi mağdurunun naaşını saygı ve hürmetle karşılıyoruz.

Ezidi Kardeşlerimiz kendi din, kültür ve dillerini korumak için onlarca kez hakklarında ferman yazıldı ve soykırıma maruz kaldı.  

IŞİD teröristlerinin Ezidi Kardeşlerimize karşı işledikleri bu soykırım, sadece bölgenin ve insanlığın en köklü dinine karşı bir saldırı değil aynı zamanda Kürdistan Bölgesi’nin barış, hoşgörü, birlikte yaşam, yaşama sevgisi gibi yüksek ilkeleri ve değerlerine karşı yapılmış saldırıydı.

Şengal’i korumak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Irak ve uluslararası toplum ile birlikte işbirliği ve koordinasyon içinde böylesi bir felaketin hem Ezidilere hem de farklı etnik gruplara karşı yaşanmaması için çalışacağız. Irak Federal hükümetinden Ezidi Kürt kardeşlerimizin haklarının temin edilmesini, teröristlerin ve soykırımdan sorumlu olanların gereken cezayı almaları için çağrıda bulunuyoruz.”

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Şehit ve Enfal Bakanı Yardımcısı Berevan Hamdi de, "Toplu Mezarların Korunması Kanunu uyarınca mağdurların kimlik kontrolleri devam ediyor ve şu ana kadar bu 104 kişinin kimlikleri tespit edilmiştir” dedi.

Koco’da toplu mezardan çıkarılan 104 kişiye ait ceset, otopsi işlemleri için daha önce Irak’ın başkenti Bağdat’ta gönderilmişti.

Ocak ayında düzenlenmesi planlanan defin töreni 6 Şubat’a ertelenmişti.

IŞİD Ağustos 2014’te Şengal ve köylerine saldırmış, 6 binden fazla Ezidi Kürt’ü kaçırmıştı. Örgüt mensupları ayrıca çoğunluğu erkek yüzlerce kişiyi de kurşuna dizmişti.

Kürdistan Bölgesi Diyanet ve Vakıflar Bakanlığı’na bağlı Ezidi İşler Genel Müdürü Hayri Bozani, “3 Ağustos 2014 ile 29 Temmuz 2020’e kadar IŞİD tarafından kaçırılan toplam 6 bin 417 kişiden bin 530’u kurtarıldı. Şu ana kadar 2 bin 887 Ezidi Kürdü ya IŞİD’in elinde bulunuyor ya da akıbetiyle ilgili her hangi bir bilgi yok” demişti.

IŞİD, Irak’ın ikinci en büyük kenti olan Musul’u kontrol ettikten sonra 03 Ağustos 2014’te Şengal ilçesine saldırarak yüzlerce Ezidi’yi katletmiş, binlerce kadın ve çocuğu da kaçırmıştı. IŞİD saldırılarından kaçan 10 binlerce Ezidi ise Şengal Dağı’na sığınmıştı.

Ezidi Kürtler de 3 Ağustos 2014'teki saldırıyı "73’üncü ferman" olarak adlandırıyor.

13 Ekim 2015’te Başkan Mesud Barzani’nin liderliğinde yürütülen ağır bir operasyonda Şengal, IŞİD’den geri alınmıştı.

Kürdistan Parlamentosu 3 Ağustos’u “Ezidi Soykırım Günü” olarak ilan etmişti.